3 tips voor zoete pre-menstruatie-trek!

De sterke zoete trek voorafgaand aan je menstruatie, zo’n beetje iedere vrouw (en man) die dit herkent! De avondjes op de bank waarin je ongegeneerd toegeeft aan die onstilbare zoete trek die jou de hele dag al achtervolgt. Je hebt eigenlijk al de hele dag lopen snaaien, maar niets heeft jouw zoetbehoefte echt vervuld. Ook is het zo’n dag waarop alles stom is, niets loopt zoals het zou moeten en iedereen irritant is!

Eindelijk is het even jouw moment, en met een grote zak M&M’s (of je eigen favoriete chocolade-achtige snack) plof je neer. 

Terwijl jij je hand in die zak M&M’s steekt komt er een rust over je heen. Eindelijk even lekker genieten en man wat smaakt dit goed. #Selfcare!

Toch komt de bodem van die zak wel heel snel binnen handbereik, en besef je je ineens: oeps, toch wel heel snel die hele zak weggewerkt.

Twee dagen later kom je erachter dat het die tijd van de maand weer is en valt alles op zijn plek. Is het je toch weer overkomen? En moet dat nu echt elke keer met zo veel suiker en zoete drang gepaard gaan?

In dit artikel leg ik je uit waarom die zoete drang er is, waarom je juist in deze periode toch op je suikerinname wilt gaan letten, en geef ik je mijn 3 beste tips voor betere zoete alternatieven!

Vrouwelijke hormonen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: onze vrouwelijke cyclus en de wisseling van hormonen zijn de veroorzakers van deze zoete pre-menstruatie-trek. Door je hormonen beter te gaan begrijpen snap je daarna ook beter waarom je juist in deze periode andere keuzes wilt maken. Ik neem je even mee.

De vrouwelijke cyclus bestaat eigenlijk uit 2 hoofdfasen en 2 subfasen. Op het moment dat de menstruatie begint, start fase 1. Genaamd: de folliculaire fase. Dit is de fase die duurt tot aan de ovulatie. Daarin zit je gemiddeld de eerste 7 dagen in de vroege folliculaire fase, en vervolgens in de late folliculaire fase.

Na de ovulatie kom je in de luteale fase. Het is de fase waarin de eicel (die niet bevrucht is geraakt) afgebroken en opgeruimd wordt. Ook hierin bestaat er een vroege luteale fase: de eerste 6-7 dagen na de ovulatie. Dit is de periode waarin de meeste vrouwen zich nog wel goed voelen. Vervolgens breekt de late luteale fase aan: ongeveer vanaf 7 dagen voorafgaand aan de menstruatie. 

Dit is de periode waarin de pre-menstruatieklachten vaak ontstaan waar iedere vrouw in meer of mindere mate last van heeft. Bij sommige vrouwen is er zelfs sprake van PMS of PMDD (google maar eens), de heftigere vormen van klachten. De meest voorkomende (milde) klachten zijn:

  • een bedrukte of negatievere gemoedstoestand;
  • mood swings;
  • snel geïrriteerd zijn;
  • hoofdpijn;
  • vermoeid zijn;
  • meer honger;
  • en vaak: een sterke drang naar zoetigheid!

Vooral chocola, koek en meer vast en stevig voedsel is wat we craven!

Maar hoe komt deze zoete pre-menstruatie-trek dan precies, en wat kun je er het beste aan doen? Ik licht het aan je toe.

Waarom hebben we zoete trek voorafgaand aan de menstruatie?

Wat over het algemeen geldt in de luteale fase, is dat onze verbranding iets hoger ligt. Het lichaam heeft een iets hogere basistemperatuur, en verbruikt in deze periode wat meer energie. Ook is het niveau van oestrogeen wat lager. Met als gevolg dat je meer honger ervaart voorafgaand aan je menstruatie.

Meer zoetbehoefte

Daarbij zetten in de late luteale fase (ongeveer 7 dagen voor de menstruatie) zowel het hormoon oestrogeen als progesteron een dalende lijn in. Dat kun je zien in de afbeelding hieronder. Met het dalen van beide hormonen, dalen ook de levels van dopamine en serotonine in je hersenen. Dopamine en serotonine zijn twee neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor je gevoel van geluk en beloning. Vooral dopamine geeft een sterk belonende trigger en bij het gebrek daaraan van binnenuit, stimuleert jouw lijf jou om dit extern te vinden. Welk soort voedsel heeft een sterke afgifte van dopamine? Juist: suikers en verzadigde vetten, en met name die combinatie.

Tel die twee effecten bij elkaar op: honger en sterke zoete trek, en je creëert de formule om je te verliezen in koek, chocola of andere deegachtige zoetigheid. Je lichaam lijkt geen grens te kennen. En de dopamine die dit triggert, geeft jou een goede compensatie voor de algehele pre-menstruatie-malaise.

Negatieve gevolgen van suiker

Echter gebeurt er in deze periode ook iets wat dit allemaal wat minder gunstig maakt. In de fase na de ovulatie wordt het lichaam een beetje insulineresistent. Anders gezegd is jouw lichaam dan minder goed in staat om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dat betekent dat er snel hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel ontstaan, met alle gevolgen van dien. 

Het leidt er namelijk toe dat die suikers uit jouw zoete eenmansfeestje onder andere:

  • sneller opgeslagen worden als vet op de plekken waar je het niet wilt hebben;
  • je zoete trek alleen maar heftiger wordt;
  • je verzadiging alleen maar minder wordt;
  • je mood swings en irritaties naar een een hoger niveau stijgen;
  • en jouw gevoel van controle een dieptepunt bereikt.

Je komt zowel in een fysieke als emotionele rollercoaster terecht.

Heftigere menstruatieklachten

Als kers op de taart hebben die sterke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel (als gevolg van het eten van veel suikers), een groot effect op de heftigheid waarmee je menstruatie zijn intrede doet. Het gevolg is dan namelijk vaak dat je tijdens je menstruatie:

  • meer krampen ervaart;
  • mogelijk meer rugklachten en pijntjes hebt;
  • meer hoofdpijn of zelfs migraine hebt;
  • en last hebt van sterke mood swings.

Zeker geen pretje, maar dus grotendeels het gevolg van slechte voedingskeuzes gedurende de cyclus!

3 lifesaver foods voor minder klachten

Om jouw cyclus zo stabiel mogelijk te laten verlopen, heb ik drie tips voor je! Rekening houdend met het feit dat je in deze periode wél zoetbehoefte hebt, heb ik drie zoete snacks/maaltijden voor je. Deze bevredigen wél je zoetbehoefte, maar houden tegelijkertijd je bloedsuikerspiegel stabiel, omdat ze geen suikers bevatten. Hierdoor worden een groot deel van de negatieve gevolgen bespaard!

1. Een choco-eiwit-milkshake

Mijn persoonlijke all time favorite! Een soort chocolademilkshake die lekker dik en romig is, zonder suikers!

Je neemt:

Gooi alles in een blender en blend tot een romige, dikke smoothie. Cheers!

2. Warme oatmeal

Behoefte aan een stevige bodem en een écht goed vullende zoete snack/maaltijd? Oatmeal is jouw way to go! Tip: voeg eiwitpoeder toe voor een extra zoete beleving (if you need it) én om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden. 

zoete trek menstruatie

Je neemt:

Het beste verwarm je de havermout met de melk in een pannetje en laat je dit 5-10 minuutjes zachtjes pruttelen, tot de havermout dik en zacht is. Laat het hierna een paar minuutjes afkoelen, en meng er dan een schepje eiwitpoeder doorheen. Top af met een stuk fruit of een lepeltje pindakaas en smullen maar!

3. Chocomousse

Een heerlijk dessertje dat je chocoladebehoefte stilt én boordevol voedingsstoffen zit.

zoete trek menstruatie

Je neemt:

Het beste maakt je dit klaar door alles bij elkaar in een keukenmachine te doen of te mixen met een staafmixer. Het idee is namelijk dat het een dikkere substantie blijft, en de blender doet het beter op meer vloeibare substanties. Proef tussendoor en voeg naar smaak eventueel nog wat extra cacaopoeder toe voor een diepere chocoladesmaak. Bon appetit!

Nog meer leren over suikers en je hormonen? In mijn masterclass over suiker vertel ik je er alles over. Je bekijkt hem hier helemaal gratis!

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: