Lieke de Bever

"als ik dit had geweten, dan had ik het veel eerder gedaan."

Lees hier mijn hele verhaal over het besluit dat mijn leven veranderde.

Lieke de Bever

Topfit werd ik pas na de topsport

We waren 16 jaar toen we als jonge meiden allemaal onze veilige thuishaven verlieten en op kamers gingen in een flat in Amsterdam. Niet omdat we daar per se klaar voor waren, maar omdat het de stap was die we moesten zetten om te kunnen voetballen op het hoogste niveau. We heetten het talententeam en werden via een topsporttraject van de KNVB klaargestoomd voor een carrière in de Eredivisie.

We speelden dan misschien wel op het hoogste niveau, qua voeding leek het daar niet bepaald op. Er was weinig aandacht voor wat we aten, als er maar gepresteerd werd. Dat leidde standaard tot Mc Flurry’s halen op de weg van trainen naar de flat en racend op de fiets net voor sluitingstijd M&M’s halen in de appie op de hoek.

We hingen van snacks en zoetigheid aan elkaar maar ach: “We sporten toch genoeg,” was het motto. Het was aan ons ook niet direct af te zien, maar ergens besefte ik me daar al wel: dit is eigenlijk niet oké. En dat voor iemand die van nature al een zoetekauw was.

zoet
Lieke de Bever

Want zoet, dat was aan mij wel besteed!

Ik was diegene die áltijd honger had, onbeperkt boterhammen met hagelslag leek te kunnen eten en bij het uit eten eerst op de dessert kaart zou kijken. Dat zou namelijk mijn andere keuzes bepalen. Mijn zoetbehoefte kende geen limiet en ik koos mijn koeken op basis van de grootte of aantal stuks in een meeneemverpakking. Ik had ál-tijd trek.

Tot het op een bepaald punt ook een beetje ging wringen.

Ik was namelijk ook veel met eten bezig, altijd al nadenkend over het volgende lekkers dat ik zou kunnen nemen, en een dag niets lekkers was een dag niet geleefd. Ik besefte me dat ik afhankelijk was van die suikers voor mijn dagelijkse portie geluk en plezier. En daar besefte ik me ook: dat wil ik eigenlijk niet.

Want een topsporter die haar voeding niet lijkt te kunnen beheersen, dat ging er bij mij eigenlijk ook niet in. De buitenwereld zag het dan misschien wel niet aan me af, toch ervaarde ik het wel zo. Dus besloot ik: ik stop met suikers.

Oh boy what a ride!

Ik dacht: dat doe ik wel even. Maar ik kwam mezelf dubbel en dwars tegen. Meerdere keren had ik mijn hele keukenkastjes uitgemest en begon ik vol goede moed. Toch viel ik ook telkens weer terug in mijn oude patroon. Excuses als:

‘‘AH JOH, HET VALT TOCH EIGENLIJK OOK ALLEMAAL WEL MEE.’’

‘‘Iedereen eet toch suikers? Wat is er nu eigenlijk zo slecht aan?’’

‘‘Je ziet er toch helemaal niet verkeerd uit, waarom zou je dit doen?’’

En die excuses waren me telkens weer de baas.
Ik leek dit gevecht niet te kunnen winnen…

Totdat!

Het me wél lukte.

Lieke de Bever
Lieke de Bever

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het moment dat ik me begon te beseffen dat er ineens wel heel veel aan het veranderen was. Dit kon toch geen toeval zijn? 

Ik concludeerde: dit is bizar! Ik voelde me fitter dan ooit! Dat dit allemaal was veranderd sinds ik gestopt was met het eten van suikers, dat kon geen toeval zijn. Had ik dit allemaal vooraf geweten, had ik de stap al veel eerder genomen!

topfit suikervrij

Ik wist al langer dat ik na de topsport in voeding aan de slag moest omdat ik (positief ;-)) geobsedeerd was door het effect van voeding op ons lichaam. Ik zag tegelijkertijd ook zo veel anderen struggelen met dezelfde zoetbehoefte als ik had gekend. Toen wist ik: ik heb een missie uit te voeren, en dat is iedereen bevrijden uit de houtgreep die suikers hebben op jouw lijf en jouw mindset in relatie tot eten.

Topfit Suikervrij was geboren, waarin ik lessen uit de topsport combineer met de kracht van voeding.

Herken je je in mijn verhaal of ben je benieuwd hoe suikers nu precies invloed hebben op je lijf? Ik nodig je uit voor mijn gratis Masterclass: de impact van suiker op je lichaam en mindset. Klik hier.

Lieke de Bever
Lieke de Bever