Wat is het beste eiwitpoeder?

het beste eiwitpoeder

Eiwitpoeder, een ideaal product met interessante voordelen voor de bloedsuikerspiegel!

Er bestaat echter ook nogal wat onduidelijkheid over dit product want: 

  • wat is het nu precies?
  • Is het veilig te gebruiken?
  • Is dat niet alleen voor sporters of bodybuilders?
  • In welke samenstelling gebruik je het?

In dit artikel leg ik kort maar krachtig uit waarom een eiwitpoeder een goede toevoeging kan zijn én verwijs ik je naar mijn aanbevelingen voor de best geschikte eiwitpoeders.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een poeder dat voornamelijk bestaat uit de eiwitten die zijn vergaard uit ofwel melk, erwten, hennepzaad of rijst. Er zijn meerdere bronnen, maar dit zijn de meest voorkomende.

In tegenstelling tot wat velen denken is eiwitpoeder geen magisch of eng poeder dat je tot een bodybuilder gaat maken. Het is slechts de concentratie van de eiwitten zoals je die ook in een ander product zou vinden zoals kwark, kaas of een plantaardig voedingsmiddel. Eiwitpoeder is een vorm waarin de eiwitten zijn gefilterd tot poeder en daarmee beschikbaar voor gebruik in andere samenstellingen.

Dat is handig! Zo kun je namelijk heel gemakkelijk eiwitten toevoegen aan bepaalde maaltijden of tussendoortjes. Waarom is dat dan handig? Omdat eiwitten in een maaltijd ervoor zorgen dat koolhydraten en suikers die je die maaltijd eet, minder snel worden opgenomen. Het heeft een remmend effect op de bloedsuikerspiegel. Win!!

Ook dragen eiwitten sterk bij aan de verzadiging van van die maaltijd. Stel je zou een bord pasta eten met enkel rode saus en wat groenten. Die maaltijd is minder verzadigend dan wanneer er ook kip, gehakt of vleesvervanger doorheen zou zitten.

Naast deze voordelen in de maaltijden vervullen eiwitten ook hele belangrijk functies in ons lichaam. Eiwitten zijn de bouwstenen van al je cellen en weefsels. Ze zorgen ervoor dat je spieren herstellen, dat je wondjes beter worden, dat je haren, huid en nagels gezond zijn en nog 1000 andere functies!

In het algemene Nederlandse voedingspatroon eten we voornamelijk veel koolhydraten en beperkt eiwitten. Een eiwitpoeder kan het gemakkelijker maken om op dagelijkse basis toch wat meer eiwitten binnen te krijgen.

Welk eiwitpoeder is geschikt?

Ik vind eiwitpoeder voornamelijk interessant voor het remmende effect op de bloedsuikerspiegel. Dat maakt het een mooie toevoeging is voor bijvoorbeeld smoothies of een andere maaltijd hoog in fruitsuiker.  Ook kan het een super handig product zijn voorafgaand aan de menstruatie bij vrouwen. Dat is de periode waarin je zoetbehoefte heel sterk kan zijn maar je je suikerinname juist wilt beperken! Hier lees je waarom.

Maar welk eiwitpoeder is dan de juiste om te kiezen uit meer dan honderdduizend opties?! Ik snap best dat het assortiment een beetje overweldigend is. Daarom vind je hieronder mijn selectie van aanbevelingen. Inclusief de voors en tegens van iedere variant zodat je zelf de keuze kunt maken welke voor jou het best geschikt is.

Voor het gemak maak ik even onderscheid in twee categorieën eiwitpoeder: whey eiwitpoeder en plantaardig eiwitpoeder. Beide worden hieronder gespecificeerd. 

Whey eiwitpoeder

Whey eiwitpoeder is de meest bekende vorm van eiwitpoeder en wordt het snelst door het lichaam opgenomen. Het is daarmee voor het lichaam het soort eiwit van de hoogste kwaliteit én het is voor de meeste mensen het beste qua structuur en smaak. Whey eiwitpoeder staat bekend alsof het bijna een milkshake is die je na het sporten kunt drinken. Maar let op: voor mensen met een lactose-intolerantie, gevoelige darmen of PDS-klachten kan deze concentratie van eiwitten vaak wat te heftig zijn. Er kan dan veel gasvorming of buikpijn met stinkende gassen ontstaan. Val jij binnen die categorie, dan zou ik zéker voor een plantaardige optie gaan en alvast doorscrollen naar beneden. Heb jij van bovenstaande geen last, dan kun je het beste kiezen voor whey eiwitpoeder.

Dit is de Whey van de hoogste kwaliteit! Per 100 g bevat het product 90 g eiwitten, wat heel weinig ruimte overlaat voor andere ingrediënten. Dat geeft dus vooral aan hoe puur het product is, en daarmee vaak beter. Het bevat geen vet en minder dan 1 g koolhydraten per portie. Natuurlijk proef je dit ook. Dat wil zeggen dat dit product minder romig en minder milkshake is, en als je het puur zou drinken wat meer waterig is. Voeg je het echter toe aan een andere mix, dan merk je dat verschil waarschijnlijk weer niet zo. Afhankelijk dus van het gebruik kun je voor dit product kiezen, als je gaat voor het kwalitatief beste eiwitpoeder. Extra voordeel is ook: deze hoge concentratie eiwitpoeder is vrij is van lactose, en dus ook geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose!

Dit is de Whey van de hoogste kwaliteit! Per 100 g bevat het product 90 g eiwitten, wat heel weinig ruimte overlaat voor andere ingrediënten. Dat geeft dus vooral aan hoe puur het product is, en daarmee vaak beter. Het bevat geen vet en minder dan 1 g koolhydraten per portie. Natuurlijk proef je dit ook. Dat wil zeggen dat dit product minder romig en minder milkshake is, en als je het puur zou drinken wat meer waterig is. Voeg je het echter toe aan een andere mix, dan merk je dat verschil waarschijnlijk weer niet zo. Afhankelijk dus van het gebruik kun je voor dit product kiezen, als je gaat voor het kwalitatief beste eiwitpoeder. Extra voordeel is ook: deze hoge concentratie eiwitpoeder is vrij is van lactose, en dus ook geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose!

Smaakkeuze

Let op, bij het doen van je bestelling heb je een smaak te kiezen. Gebruik je eiwitpoeder voor:

  • herstel voor na het sporten;
  • als add-on in je smoothies om je bloedsuikerspiegel laag te houden;

dan raad ik je altijd aan om voor ongezoet te kiezen. Eiwitpoeders kunnen namelijk vaak extreem zoet zijn door de toevoeging van zoetstoffen. Hoe vaker je het product gebruikt, hoe meer je hier aan gaat wennen. En dat is geen goed teken. Ga dus zo vaak als mogelijk voor ongezoet. Ook wel verkrijgbaar als ‘naturel’.

Let op! Laat je niet voor de gek houden door de ‘natural banana’-variant bijvoorbeeld. Ook die is gezoet met zoetstoffen. Kies enkel voor de naturelvariant zonder aanvullende benamingen, als je ongezoet eiwitpoeder wilt.

Gezoet eiwitpoeder

Een uitzondering hierop is als je het eiwitpoeder ook juist wilt gebruiken voor de periode voorafgaand aan je menstruatie. Dan wil je eigenlijk juist die zoete beleving. Het liefst ook nog in de vorm van chocolade natuurlijk. 😉 Kies dan eventueel voor een chocoladevariant, of natuurlijk een andere smaak naar keuze!

Portiegrootte

Hij is zelfs verkrijgbaar in een handige 250 grams verpakking. Per portie gebruik je ongeveer 25 g, dus goed voor 10 porties.

Bestellen

Zelf ben ik erg tevreden over dit product van dit merk en deze fabrikant. Ook vanwege de service en levering. Je koopt het product door deze link te volgen. 

Dit is de meest verkochte Whey, vooral vanwege zijn smaak. Het is een concentraat, wat betekent dat de eiwitconcentratie van dit product vaak zo tussen de 70-80% zit. In dit specifieke product is het alsnog 82 g eiwitten per 100 g, wat bovengemiddeld goed is. In de Whey Perfection zijn vaak wat meer vetten en koolhydraten aanwezig. Dat komt de smaak wel driedubbel ten goede. Het maakt namelijk dat dit product je een soort gezonde milkshake-ervaring geeft. Overheerlijk! Let wel op: dit eiwitpoeder bevat altijd lactose, dus je moet geen problemen hebben met de vertering van zuivel.

Smaakkeuze

Ook hierbij geldt weer: het liefst ongezoet kopen indien je kunt. Maak je smoothie, eiwitshake of baksel liever zoet met fruit, en vermijd het smaakbombardement uit de zoetstoffen. Kies daarvoor bij je productkeuze voor de smaak naturel.

Gezoet

Wil je wel het kwalitatief beste eiwitpoeder, maar het ook inzetten om je zoetbehoefte te kunnen stillen, ga dan voor een gezoete variant.

Tip: lees wat reviews voor een indicatie van de smaak.

Bestellen

Heb je interesse in deze variant? Dan raad ik je dit product aan welke je gemakkelijk kunt bestellen via deze link

Plantaardig eiwitpoeder

De tweede categorie eiwitpoeder is plantaardig eiwitpoeder. Dit komt vaak voort uit erwten, hennepzaad of rijst. Het voordeel hiervan is dat het vaak iets zachter en milder is in de vertering, met name voor vrouwen. Ook is het geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Maar er is ook een nadeel. De structuur van dit eiwitpoeder is behoorlijk anders, en wat meer ‘zanderig’ dan de Whey – welke romig en creamy is. Als je nog nooit een eiwitpoeder gebruikt hebt, kan dit best even wennen zijn. Geef het een paar keer een kans.

In de categorie plantaardig, heb ik drie aanraders voor het beste eiwitpoeder.

Dit is een proteïnepoeder van erwten. Deze geeft de beste smaak- en structuurbeleving als je voor het eerst begint met plantaardig eiwitpoeder.

Het merk Orangefit is een Nederlands merk en heeft pure en schone plantaardig eiwitpoeder, gezoet met stevia. De smaakbeleving is voor de meeste mensen heel erg goed. Voordeel is ook dat ze handige 1-portieverpakkingen verkopen om het product eens te proberen! Nadeel van dit product is dat het wel redelijk aan de prijs is als je het bekijkt per kilo. Uiteindelijk moet je hier voor jezelf een afweging een maken.

Bekijk hier de eiwitpoeders van Orangefit. 

Ben je op zoek naar een ongezoete plantaardige variant van erwten, en/of een variant die wat goedkoper is, dan is dit een goede keuze.

Een alternatief voor erwtenproteïne is hennepzaadproteïne. Dit is een eiwitpoeder dat in plaats van uit de peulvrucht erwt, uit een zaad komt. Het voordeel hiervan is dat mensen met een gevoeligheid voor peulvruchten, allergenen, of op moeten letten met saponinen, welke aanwezig zijn in pea protein, deze hennepvariant wel kunnen gebruiken. Ook is hennep over het algemeen nog wat zachter op je verteringssysteem. Nadeel is dat het iets minder eiwitten bevat en in verhouding iets meer vetten. Niet direct een probleem, en zeker niet als je kijkt naar de voordelen.

Dit is daarin een geschikte, ongezoete variant.

Tot slot is er nog een laatste plantaardige variant die je kunt gebruiken. Voordeel van deze variant is dat hij ook hoog is in eiwitten en heel laag in vetten, in tegenstelling tot de hennepproteïne. Ook is dit afkomstig uit een graan, in tegenstelling tot een peulvrucht zoals bij de erwtenproteïne. Het enige minpuntje kan de structuur zijn die, van horen zeggen, wat minder fijn is dan de bekende en romigere pea protein. Dit is natuurlijk ook een stukje persoonlijke voorkeur.

Dit is daarin mijn aanrader.

Bestellen

Mocht je je keuze hebben gemaakt dan zou ik het zeker waarderen als je het product via de affiliate-link vanuit dit artikel aankoopt. Het maakt voor jou geen prijsverschil, en ik krijg er een heel klein bedrag voor terug voor het maken van deze content. Dat herinnert me er overigens aan dat ik nog heel graag even vermeld dat niets hiervan gesponsord is en ik géén samenwerking heb met Myprotein of een andere partij. Dit artikel is enkel gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met zowel het product als ook met de partij. Ik heb in het verleden al aardig wat poeders besteld, dus heb inmiddels ook wat klantervaring met verschillende partijen vergaard!

Is jouw drang naar zoet sterker dan jouw wilskracht? Download hier mijn gratis e-book ‘Stop de Suikercravings’ met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen.

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: