Wat is het beste eiwitpoeder?

het beste eiwitpoeder

Eiwitpoeder, een ideaal product met interessante voordelen voor de bloedsuikerspiegel!

Er bestaat echter ook nogal wat onduidelijkheid over dit product want: 

  • wat is het nu precies?
  • Is het veilig te gebruiken?
  • Is dat niet alleen voor sporters of bodybuilders?
  • In welke samenstelling gebruik je het?

In dit artikel leg ik kort maar krachtig uit waarom een eiwitpoeder een goede toevoeging kan zijn én verwijs ik je naar mijn aanbevelingen voor de best geschikte eiwitpoeders.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een poeder dat voornamelijk bestaat uit de eiwitten die zijn vergaard uit ofwel melk, erwten, hennepzaad of rijst. Er zijn meerdere bronnen, maar dit zijn de meest voorkomende.

In tegenstelling tot wat velen denken is eiwitpoeder geen magisch of eng poeder dat je tot een bodybuilder gaat maken. Het is slechts de concentratie van de eiwitten zoals je die ook in een ander product zou vinden zoals kwark, kaas of een plantaardig voedingsmiddel. Eiwitpoeder is een vorm waarin de eiwitten zijn gefilterd tot poeder en daarmee beschikbaar voor gebruik in andere samenstellingen.

Dat is handig! Zo kun je namelijk heel gemakkelijk eiwitten toevoegen aan bepaalde maaltijden of tussendoortjes. Waarom is dat dan handig? Omdat eiwitten in een maaltijd ervoor zorgen dat koolhydraten en suikers die je die maaltijd eet, minder snel worden opgenomen. Het heeft een remmend effect op de bloedsuikerspiegel. Win!!

Ook dragen eiwitten sterk bij aan de verzadiging van van die maaltijd. Stel je zou een bord pasta eten met enkel rode saus en wat groenten. Die maaltijd is minder verzadigend dan wanneer er ook kip, gehakt of vleesvervanger doorheen zou zitten.

Naast deze voordelen in de maaltijden vervullen eiwitten ook hele belangrijk functies in ons lichaam. Eiwitten zijn de bouwstenen van al je cellen en weefsels. Ze zorgen ervoor dat je spieren herstellen, dat je wondjes beter worden, dat je haren, huid en nagels gezond zijn en nog 1000 andere functies!

In het algemene Nederlandse voedingspatroon eten we voornamelijk veel koolhydraten en relatief weinig eiwitten. Een eiwitpoeder kan het gemakkelijker maken om op dagelijkse basis toch wat meer eiwitten binnen te krijgen.

Welk eiwitpoeder is geschikt?

Ik vind eiwitpoeder om alle bovenstaande redenen een interessante toevoeging aan je dagelijkse voedingspatroon. Ook met name vanwege het balancerende effect op de bloedsuikerspiegel is het een fijne toevoeging in bijvoorbeeld smoothies of een andere maaltijd hoog in fruitsuiker.  Ook kan het een fijn product zijn voorafgaand aan de menstruatie bij vrouwen. Dat is de periode waarin je zoetbehoefte heel sterk kan zijn maar je je suikerinname juist wilt beperken! Hier lees je waarom.

Maar welk eiwitpoeder is dan de juiste om te kiezen uit meer dan honderdduizend opties?! Ik snap best dat het assortiment een beetje overweldigend is. Daarom vind je hieronder mijn selectie van aanbevelingen. Inclusief de voors en tegens van iedere variant zodat je zelf de keuze kunt maken welke voor jou het best geschikt is.

Voor het gemak maak ik even onderscheid in twee categorieën eiwitpoeder: whey eiwitpoeder en plantaardig eiwitpoeder. Beide worden hieronder gespecificeerd. 

Whey eiwitpoeder

Whey eiwitpoeder is de meest bekende vorm van eiwitpoeder. Het is hoogst beschikbare kwaliteit van eiwit en wordt het snelst door je lijf opgenomen. Daarbij is het voor de meeste mensen het beste qua structuur en smaak.

Whey eiwitpoeder staat bekend alsof het bijna een milkshake is die je na het sporten kunt drinken en die daarmee ook nog je herstel bevordert. Let wel op: voor mensen met een lactose-intolerantie, gevoelige darmen of PDS-klachten kan deze concentratie van melkeiwitten vaak wat te heftig zijn. Er kan dan veel gasvorming of buikpijn met stinkende gassen ontstaan. Val jij binnen die categorie, dan zou ik kijken naar een plantaardige variant die je verderop in dit blog vindt. Heb jij van bovenstaande geen last, dan kun je het beste kiezen voor whey eiwitpoeder.

Dit is een hele pure eiwitpoeder, gemaakt van de melk van Alpen koeien die het hele jaar door grasgevoerd zijn. Daarbij is het biologisch, zo min mogelijk bewerkt waardoor alle waardevolle nutriënten worden behouden en het bevat het geen enkele toevoeging. Het is dus 100% pure, ongezoete whey protein concentraat. Per 100g bevat het maarliefst 80 gram eiwitten wat het een hoogwaardig eiwitpoeder maakt. 

Dit eiwitpoeder is perfect geschikt om te gebruiken in smoothies, ontbijtjes of gezonde baksels. Met de code LIEKE10 krijg je 10% korting op je aankoop die je via deze link kunt doen

Dit is eiwitpoeder is ook van hele hoge kwaliteit! Met maar liefst 85 g eiwitten per 100 g is dit ook een heel puur poeder en de ingrediëntenlijst bevestigt dit. Het wordt gemaakt van een hoge kwaliteit verse melk waarbij de waardevolle voedingsstoffen uit die melk worden behouden. In tegenstelling tot veel goedkope eiwitpoeders die gemaakt worden van de reststromen van kaas- of yoghurtproductie en daar een zure smaak aan overhouden die wordt gemaskeerd door het toevoegen van suiker of zoetstoffen.

Wat dit merk uniek maakt is dat het naast het naturel eiwitpoeder, ook ongezoete varianten heeft met een vleugje ‘smaakjes’ die gecreëerd worden zonder suiker of zoetstoffen. Zo zijn er de smaken vanille, kokos, chai en cacao op basis van enkel natuurlijke ingrediënten en natuurlijke smaakaroma’s zoals vanille-extract. Dat geeft het tóch een vleugje smaak, zonder suikers of zoetstoffen, top!! Klik hier of op de afbeelding om te bestellen.

Dit eiwitpoeder heeft dezelfde kwaliteitskenmerken als het eiwitpoeder hierboven. Het enige verschil is dat deze variant een toevoeging van een klein beetje zoetstoffen kent. Dat kan in sommige gevallen de voorkeur hebben bijvoorbeeld als je het wilt gebruiken bij het bakken, als je eiwitpoeder in wilt zetten voor je zoete trek tijdens de menstruatie of omdat je het ongezoet echt niet lekker vindt. In dat geval raad ik deze variant aan. Je bestelt hem hier of via een klik op de afbeelding.

Plantaardig eiwitpoeder

De tweede categorie eiwitpoeder is plantaardig eiwitpoeder. Dit wordt vaak gemaakt de eiwittien uit erwten, hennepzaad of rijst. Het voordeel hiervan is dat het vaak iets zachter en milder is in de vertering, met name voor vrouwen met gevoelige darmen. Ook is het geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Maar er is ook een nadeel. De structuur van dit eiwitpoeder is behoorlijk anders, en wat meer ‘zanderig’ van textuur dan de Whey – welke romig en creamy is. Als je nog nooit een eiwitpoeder gebruikt hebt, kan dit best even wennen zijn. Geef het een paar keer een kans!

In de categorie plantaardig, heb ik drie aanraders voor het beste eiwitpoeder.

Dit is een proteïnepoeder gemaakt van hoogwaardig premium erwteiwitisolaat. Wat vooral mooi is aan deze versie is dat het maar uit 3 ingrediënten bestaat! Erwteneiwitisolaat, een natuurlijk aroma en wat zout. Daarbij bevat het per portie maar liefst 18 g eiwitten maar nog belangrijker: is de smaak en textuur erg lekker.

Het allerbelangrijkste en de reden dat dit mijn nummer 1 plantaardige eiwitpoeder is is het feit dat deze geen zoetstoffen bevat. Hij is er in een subtiele vanille en een heerlijk pindakaassmaak volledig op natuurlijke wijze. Je bestelt hem hier

Dit is een plantaardige eiwitpoeder gemaakt van een combinatie van eiwit uit erwten, hennepzaad en rijst. Deze combinatie zorgt ervoor dat dit plantaardige eiwitpoeder een compleet aminozuurprofiel bevat en daarnaast zijn er wat MCT vetten aan toegevoegd zodat het ook een prettige structuur heeft. MCT vetten worden snel verteert en gebruikt voor energie. 

Per portie van 30 gram bevat dit poeder 18 gram eiwitten en slechts 3,5g koolhydraten wat erg goed is voor een plantaardig eiwitpoeder. 

Deze variant komt in de smaak vanille die wordt gecreëerd door een combinatie van biologisch, natuurlijk vanille-extract en wat stevia.  Met de code LIEKE10 krijg je 10% korting op dit eiwitpoeder en je bestelt hem hier

Upfront heeft een vegan proteïnepoeder uit een combinatie van erwten eiwit isolaat en bruine rijst eiwit. Deze combinatie van deze twee eiwitten komt de  structuurbeleving ten goede. Per portie van 30 gram bevat deze variant 24 gram eiwitten.

Wel heeft deze variant ook een toevoeging van guargom wat zorgt voor een verbetering van de structuur maar ook een bindmiddel is. De zoete smaak is afkomstig van cacao aroma, vanille aroma en de toevoeging van sucralose. De smaak is dus zeker wat zoeter dan de variant hierboven maar kan dus ook de voorkeur hebben in baksels, bij zoete trek voor de menstruatie of als je naturel echt niet lekker vindt. Je bestelt hem hier

Het proteïnepoeder van Orangefit is ook gemaakt van erwteneiwit. Deze variant bevat daarnaast ook een vanille aroma, inuline als zoetmaker, een verdikkingsmiddel en stevia als zoetstof. Ondanks dat stevia gezien wordt als natuurlijke zoetstof creëert het nog steeds een hele sterke (niet altijd natuurlijke) zoete smaak. 

Deze variant bevat per portie van 25 gram, 20 gram eiwitten. Het is beschikbaar in meerdere smaken zoals banaan, aardbei, vanille, choco en mango-perzik. Nogmaals: houd er rekening mee dat hij zoet is en als jij dat niet zo ervaart, dan is dat een signaal dat je smaakpapillen iets te veel gewend zijn aan zoetigheid😉.

Bekijk hier de eiwitpoeders van Orangefit.

Een alternatief voor erwtenproteïne is hennepzaadproteïne. Dit is een eiwitpoeder dat in plaats van uit de peulvrucht erwt, uit een zaad komt. Het voordeel hiervan is dat mensen met een gevoeligheid voor peulvruchten, allergenen, of op moeten letten met saponinen, welke aanwezig zijn in pea protein, deze hennepvariant wel kunnen gebruiken. Ook is hennep over het algemeen nog wat zachter op je verteringssysteem. Nadeel is dat het iets minder eiwitten bevat en in verhouding iets meer vetten. Niet direct een probleem, en zeker niet als je kijkt naar de voordelen.

Dit is daarin een geschikte, ongezoete variant.

Is jouw drang naar zoet sterker dan jouw wilskracht? Download hier mijn gratis e-book ‘Stop de Suikercravings’ met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen.

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: