Koolhydraatarm of suikervrij?

koolhydraatarm of suikervrij

Je bent eruit: het moet anders. Nadat je je al een paar weken voornam dat je vanaf maandag weer zou beginnen, begint je eigen snaaigedrag je nu echt te irriteren. 

Die constante drang naar zoet, het op en neer pendelen naar de kast met lekkers en de continue gedachtes aan lekkers in je hoofd; je wordt er gek van. De suikerverslaving heeft jou in zijn greep. Maar die doorbreken… oh oh wat is het toch lastig.

Vastberaden als je bent wil je het rigoureus anders doen, en het liefst met snel en effectief resultaat! Je overweegt om het koolhydraatarme eetpatroon er maar weer eens bij te halen. Want in het verleden heeft je dat al zo veel gebracht, of: die buurvrouw is er zo enthousiast over.

Ze had geen honger en zag kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ze is nu wel weer terug bij af, maar is vastberaden om het óók weer te gaan doen.

Jij twijfelt nog en denkt: wat is nu beter, koolhydraatarm of suikervrij eten? Of misschien wel allebei tegelijk?

In dit blog geef ik 3 redenen waarom ik je afraad om koolhydraatarm te gaan eten, én laat ik je zien hoe het ook anders kan!

Wat is koolhydraatarm?

De naam zegt het al: een dieet dat is gebaseerd op een eetpatroon met zo min mogelijk koolhydraten. Wat valt er dan precies onder de categorie koolhydraten? Nou, denk aan zo’n beetje alles wat je maaltijden lekker maakt:

Het koolhydraatarme dieet werd onder andere populair door Dr. Atkins. Die beweerde dat wanneer je stopt met koolhydraten, je niet meer op calorieën hoeft te letten en je altijd gewicht verliest. Vanuit die belofte stelde hij een eetpatroon samen dat voornamelijk gericht is op eiwitten en vetten.

Er zijn inmiddels gigantisch veel kookboeken, recepten en blogs die lyrisch zijn over koolhydraatarm eten en je bedelven met allerlei recepten en inspiratie. Want: inspiratie en variatie houdt het leuk als je op dieet bent.

Maar verdwijnen je problemen en je kilo’s daarmee echt als sneeuw voor de zon? Voor velen toch maar zéér tijdelijk (net zoals in ieder dieet overigens). Ja je verliest dan misschien wel snel wat gewicht, maar bij de meesten zit dat er na die periode net zo snel weer aan. Ook is de vraag vooral of dat komt doordat je geen koolhydraten eet, óf omdat je eindelijk eens wat snacks in overdadige hoeveelheden laat staan. 

In die strijd zie ik maar al te veel mensen jojoën in hun gewicht en als een pendulum tussen twee extremen slingeren. Of weer streng op dieet, of alle remmen los. 

koolhydraatarm of suikervrij

Onderstaand vind je vier redenen waarom het koolhydraatarme dieet je enkel gevangen houdt in deze extremen. Inclusief mijn advies aan jou wat je dan wél zou kunnen doen.

1. Koolhydraatarm eten sluit je sociaal buiten

Een van de redenen waarom veel diëten en nagenoeg alle goede voornemens stranden, is vanwege de praktische toepasbaarheid. Laten we in Nederland nu namelijk net een eetcultuur hebben die gebaseerd is op producten die hoog in koolhydraten zijn. We eten heel veel brood en aardappels, hebben het grootste meeneemkoekjes-supermarktschap ter wereld, en wisselen dat af met fruit, pasta en rijst. Oftewel: koolhydraten. 

Nu hoeft gewoonte en ‘wat we over het algemeen doen in Nederland’ niet te betekenen dat je geen verandering mag nastreven. Wat je echter wel in acht moet nemen, is dat je met dit dieet behoorlijk wat weerstand te verduren zult krijgen.

Ik noem het ook wel: jezelf sociaal buitensluiten. Je kunt namelijk niet meer lekker meedoen met de rest, moet aangepast koken, in een restaurant ben je genoodzaakt wat anders te bestellen dan je eigenlijk echt zou willen, en op een verjaardag zit je lekker aan de komkommertjes met wortel. Prima, zolang de wilskrachtvoorraad strekt. Want na een tijdje is de rek er wel uit en wordt het steeds minder gezellig. Je snakt naar een keer wat lekkers. En als je eenmaal toegeeft, dan lijkt het hek van de dam.

‘‘Je hebt het nu ook wel een keer verdiend na zo lang afzien.’’

En zo maak je in relatief korte tijd goed waar je in die periode daarvoor voor afgezien hebt. Is het cirkeltje weer rond. Het perfecte voorbeeld van van de ene extreme naar de andere. Waar je vervolgens over het algemeen alleen maar zwaarder van wordt.

2. Koolhydraten vormen belangrijke brandstof én voedingsstoffen voor je lijf

Koolhydraten (in het lichaam ook wel glucose) zijn de voornaamste bron van brandstof voor je brein en je spieren. Glucose is de gemakkelijkst beschikbare bron van brandstof voor het lichaam en de énige bron van brandstof voor de hersenen. Ook niet onbelangrijk natuurlijk is dat ons brein, na het hart, het belangrijkste orgaan in het lichaam is.

Koolhydraten heb je daarbij ook nodig voor een actieve leefstijl, omdat het je spiermassa van kracht voorziet. Zeker als het gaat om activiteiten met hoge intensiviteit of zware lichamelijke werkzaamheden, heb je koolhydraten nodig als bron om uit te kunnen putten. Je lichaam gebruikt ze!

Daarnaast moeten we niet vergeten dat de producten die koolhydraten bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen voor het lijf bevatten. Denk aan vitaminen en mineralen in fruit, groenten, granen en aardappels. Voedingsstoffen die je nodig hebt en niet zomaar uit je eetpatroon zou moeten schrappen ten dienste van je gewichtsverlies. Van tekorten oplopen wordt je lijf namelijk op lange termijn al helemaal niet blij, en dat kan juist weer cravings naar ongezonde voeding oproepen.

Natuurlijk gaat het om de juiste balans en de middenweg vinden tussen onbeperkt koek, pizza en patatjes en de koolhydraten uit gewoon een gezonde boterham. 

Luister ook eens mijn podcast: Wat zijn gezonde tussendoortjes?

3. Vezels

Een andere hele belangrijke reden waarom je niet van de een op de andere dag wil stoppen met het eten van koolhydraten is vanwege de vezels. Producten met koolhydraten vormen de enige groep van producten waarmee je lichaam ook vezels toegediend krijgt. Denk aan volkoren brood en volkoren pasta, andere volkoren granen maar ook wederom aan groenten en fruit. 

Deze vezels zijn belangrijk voor een goede gezondheid van je darmen. Ze leveren ook wel de ‘bulk’ voor je ontlasting, waardoor je een regelmatige stoelgang behoudt. Een van de veelvoorkomende gevolgen van een koolhydraatarm eetpatroon is dat er klachten als obstipatie optreden. Geen fijn vooruitzicht!

Daarnaast zijn vezels extra belangrijk voor de verzadiging in je maaltijden! Je hebt vast en zeker al wel eens ervaren dat wanneer je enkel een portie vlees of vis met groenten eet, je na een uurtje eigenlijk al wel weer trek hebt. Dat komt omdat koolhydraten toevoegen aan je maaltijden zorgt voor een langere verzadiging. Die zorgt er weer voor dat je minder gaat snacken en lets be honest: die extra kilo’s zitten hem uiteindelijk met name in de snack momenten. 

4. ‘‘JA MAAR DOOR LAAG KOOLHYDRATEN VIEL IK IN 1 WEEK WEL 2 KILO AF!’’

Super! Weet alleen dat koolhydraten voornamelijk in de spiercellen worden opgeslagen en daar ook vocht vasthouden. Wanneer er minder koolhydraten aanwezig zijn in het lichaam, is er dus automatisch ook minder vocht aanwezig. Dat verklaart het verschil op de weegschaal na één week. Daarbij ga ik er voor het gemak ook even vanuit dat je streeft naar het verlies van vetmassa in plaats van gewicht, en dit dus enkel schijnwinst is. Je zult langer vol moeten houden wil je wel vetmassa kunnen gaan verliezen.

De vraag is ook vooral: is het echt dat koolhydraatarme dieet dat jou het resultaat brengt? Of is het de commitment aan het eindelijk even niet snoepen en snaaien van chips, koek en chocola? Het overgrote aantal calorieën komen namelijk vooral uit dat soort producten, en die zorgen er dus ook voor dat je juist steeds zwaarder wordt.

Het goede nieuws: daarmee hoeft het dus helemaal niet zo rigoureus te zijn!!

De bloedsuikerspiegel

Wat nu als blijkt dat je én gewichtsverlies én minder honger én minder zoet trek kunt creëren zónder koolhydraten te hoeven schrappen? Het bestaat!

Het zijn namelijk vooral de toegevoegde suikers die ervoor zorgen dat jij in een patroon van snoepen en snaaien blijft hangen. Die zorgen er namelijk voor dat jouw bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen heeft en die wakkeren steeds opnieuw trek in lekkers en zoetigheid aan.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

koolhydraatarm of suikervrij

De kunst is vooral om die pieken en dalen eruit te krijgen. En dat doe je door te kiezen voor voedzame, gebalanceerde maaltijden die geen toegevoegde suikers; maar wél nog volkoren koolhydraten bevatten!

Dan zorg je er namelijk voor dat je:

Dus: koolhydraatarm of suikervrij?

Het antwoord op die vraag moge inmiddels duidelijk zijn. Skip de toegevoegde suikers en behoud de volkoren koolhydraten en er ontstaat een win-win-win situatie. 

Meer weten over minder suikers eten en gewicht verliezen? Kijk dan eens naar mijn gratis masterclass over suiker, waarin ik je het geheim van afvallen zonder moeite laat zien! 

stop de suiker cravings ebook

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: