Zijn suikervrije koekjes gezond?
In een drang naar betere, gezondere, maar toch lekkere tussendoortjes zijn suikervrije koekjes in opmars! Zouden deze dan de oplossing bieden? Zou dit dan toch de manier zijn waarop we lekker van koekjes kunnen blijven genieten, zonder de negatieve effecten van de suikers? Is dit de maas in de wet die we zochten? Zijn suikervrije koekjes gezond?
Het is een interessant topic waar ik in dit blog dieper induik. Aan de hand van het ontleden van het voorbeeld: Céréalkoekjes, laat ik je zien hoe je jouw redenering hierop kunt baseren in de toekomst. Om daarmee voor jezelf een conclusie te trekken of deze koekjes voor jou geschikt zijn of niet.
Suikervrije koekjes
Allereerst vind ik het belangrijk om je na te laten denken over welke rol koekjes op zichzelf op dit moment in jouw leven spelen. Dat klinkt nogal heftig, zo bedoel ik het niet. 😉 Waar ik je vooral bij stil wil laten staan, is: eet je dagelijks koekjes? Heb je het idee dat je dagelijks koekjes nodig hebt om een leukere of fijnere dag te hebben? Zou je ook zonder koekjes kunnen?
Ik wil je er namelijk ook bewust van maken dat echt gezonde basisvoeding uit zo veel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voeding bestaat. Natuurlijke en onbewerkte voeding zijn producten die niet uit een verpakking komen, of slechts 1 ingrediënt tellen. Bijvoorbeeld: appel. Het zijn deze natuurlijke producten waar jouw lichaam het meeste aan heeft. Koekjes zijn in mijn optiek geen basisvoeding. Maar die rol spelen ze tegenwoordig wel heel veel.
Een dag geen koekjes gegeten is een dag niet geleefd, geldt voor velen. Die behoefte aan zoetigheid, daar ligt de oorzaak van een probleem dat veel groter is. Vaak last van een opgeblazen gevoel, energiedips gedurende de dag, mood swings, constant met eten bezig zijn, gewichtstoename, meer vetopslag, en tot slot ook hormonaal uit balans raken.
Zijn suikervrije koekjes daarvoor de oplossing? Ik ga het je laten zien aan de hand van het voorbeeld van Céréal.
Céréal kokoskoekjes
Céréal is een merk dat veel suikervrije producten maakt, waarvan ik er een uitgekozen heb om als voorbeeld te gebruiken. De Céréal kokoskoekjes, vergelijkbaar met een basiskoekje zoals de Mariakoekjes, maar dan met kokossmaak.
Ingrediënten
Als we gaan kijken naar de ingrediëntenlijst zien we een aantal elementen. Allereerst is er het ingrediënt tarwebloem. Dat is een witmeel waaruit het koekje grotendeels bestaat. Weet dat witmeel als kenmerk heeft dat het de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen, omdat het geen vezels bevat.
Het tweede ingrediënt in de rij is een zoetstof, namelijk: maltitolen. Ik kom hier zo meteen nog even verder op terug.
Vervolgens is er nog tarwezetmeel toegevoegd, voornamelijk als bindmiddel verwacht ik, om het een koekje te laten vormen. Zetmeel is wel ook een koolhydraat, en telt mee aan het totaal aantal koolhydraten in het koekje. Dan worden ook nog tarwevezels genoemd, aangevuld met natuurlijke aroma’s om het koekje de kokossmaak te geven. Tot slot nog wat emulgatoren om het een smeuïg, houdbaar geheel te maken.
Had ik het hierboven over dat natuurlijke voeding jouw lichaam het meeste biedt, dan concludeer je hieruit hopelijk al wel dat dit niet bepaald ‘natuurlijk’ is. Er zijn veel ingrediënten nodig om dit koekje tot stand te laten komen. En het bestaat uit een mix van ingrediënten die je niet los in de supermarkt koopt of in je eigen gebakken koekjes stopt.
Zoetstoffen
Vanaf nu kun je van mij aannemen dat alles waarbij op de verpakking staat ‘zonder suiker!’ dat daar een andere zoetmaker aan toegevoegd is. Dan wel in de vorm van toegevoegd fruitsuiker of nog vaker in de vorm van zoetstoffen. Daarmee beland je in de discussie: wat is beter? Suiker of zoetstoffen?
Een interessante discussie waarover ik zeker nog een keer met een uitgebreid artikel kom. Vooral ook omdat er nogal veel verschillende soorten zoetstoffen zijn.
Heel generaliserend luidt mijn antwoord: beter zoetstoffen dan suiker. De bloedsuikerspiegelpiek die veroorzaakt wordt door suiker en alle gevolgen die daarbij horen, die veroorzaken heel veel bijeffecten in het lichaam. Zoals hierboven al genoemd. Die gevolgen uiten zich vaak al op de korte termijn, waarbij je in een negatieve spiraal komt waarin je meer en meer zoetigheid wilt eten.
Maar zijn zoetstoffen dan wel gezond?
Daarop luidt het antwoord ook niet zomaar ja, en dat maakt ook de controversie rondom dit onderwerp. Want zoetstoffen blijken, ondanks dat ze minder effect hebben op de bloedsuikerspiegel, toch ook niet helemaal onschuldig.
Maltitolen
In dit geval gaat het specifiek om maltitolen. Er is nog heel weinig wetenschappelijk onderzoek dat een eenduidig antwoord geeft of dit nu wel of niet gezond is. Echter wil ik jou op een andere manier laten nadenken. Het feit dat nog niet is aangetoond of het schadelijk is, maakt ook dat er nog heel veel onwetendheid is.
Kijk je naar de verpakking van dit koekje, dan zie je 0 gram suikers per 100 gram, maar 18 gram polyolen. Dat is verklaarbaar uit de maltitol, wat een suikeralcohol is. Dat betekent dat het niet volledig wordt opgenomen door de darmen, en deels het lichaam dus weer verlaat.
In dit artikel van Health Line worden wel enkele mogelijke bijeffecten van het gebruik van maltitol genoemd, waaronder maagpijn en gasvorming(1). Nogmaals, dit zal niet bij iedereen zo zijn en heeft ook alles te maken met de hoeveelheid waarin het geconsumeerd wordt.
Waar ook veel onderzoek naar gedaan wordt, is op welke manier zoetstoffen mogelijk de darmflora veranderen. Daar schreef ik eerder al wat over in dit artikel over Optimel. Hier lees je ook meer over het gebruik van aroma’s. Naar de invloed van zoetstoffen op de darmflora moet nog meer onderzoek gedaan worden. Wat ik je voor nu vooral mee wil geven, is dat duidelijk is dat het geen natuurlijke toevoeging is, en het daarmee ook niet ongemerkt zijn weg door jouw lijf maakt. Je kunt het lichaam niet foppen, zeg ik altijd maar.
Met mate
Het feit dat het nu in grote hoeveelheden aangeboden wordt in de supermarkt zonder portieadviezen, is een zorgwekkend feit op zichzelf. Je kunt bijvoorbeeld dit hele pak koekjes opeten, een paar glazen Cola Zero drinken en Optimel yoghurt eten en het gevoel hebben dat je gezonde keuzes maakt. Terwijl je eigenlijk heel veel zoetstoffen hebt gegeten. Ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst veel meer duidelijk zal worden over de schadelijke effecten op onze darmen van de consumptie van deze hoeveelheden zoetstoffen.
Tot slot geven zoetstoffen jouw smaakpapillen, en daarmee ook jouw hersenen, een zoete beleving. Dat wil zeggen dat jouw lijf de consumptie van iets zoets opmerkt en daar een reactie aan koppelt. Sommige zoetstoffen creëren zelfs een insulinereactie in het lichaam, aangestuurd vanuit de hersenen op het eten van iets zoets. Dat kan een hongergevoel creëren, waarna je aangezet wordt tot het eten van opnieuw iets zoets. Ook geldt over het algemeen dat met het eten van producten die gezoet zijn met zoetstoffen, de zoetbehoefte in stand gehouden wordt. Dit is de oorzaak van het probleem: dat we over het algemeen teveel suikers eten.
De subconclusie hieruit is dus met name dat een beetje zoetstoffen zo nu en dan waarschijnlijk niet veel kwaad kan. Echter, en dan komt het, is frequentie en hoeveelheid daarin een hele belangrijke factor. En daarover wordt weinig gecommuniceerd!
Is het suikervrije koekje gezond?
Kijk je uiteindelijk naar de volledige lijst aan ingrediënten, dan bestaat dit koekje nog steeds voornamelijk uit snel opneembare koolhydraten, inclusief een zoete prikkel voor je smaakpapillen. De koolhydraten komen enerzijds uit de tarwebloem (een witmeel) en het tarwezetmeel, en anderzijds uit de maltitolen – die deels opgenomen worden door het lichaam én een effect op de bloedsuikerspiegel hebben. Daarmee creëer je dus nog steeds een piek door de snelle opname van koolhydraten. En dat is uiteindelijk niet voordelig voor je lijf. Een suikervrij koekje is dus eigenlijk helemaal geen gezonde oplossing.
Maar wat is dan wél een gezond alternatief?
Het beste en gezonde alternatief voor een suikervrij koekje is:
1) afkicken van het gevoel dat je elke dag koekjes wilt eten;
2) een koek die je zelf maakt, met zo min mogelijk ingrediënten;
3) gezondere, minder zoete tussendoortjes eten.
Ik noemde het in de introductie al even: dat het idee dat je altijd een koekje nodig hebt, waarschijnlijk onderdeel is van een patroon dat je op dit moment hebt. Een sterke behoefte aan zoetigheid, altijd trek hebben in tussendoortjes, je geluk uit eten halen en veel met eten bezig zijn. Weet dat suikervrije koekjes dat patroon in stand houden.
Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor af en toe eens een lekkere uitzondering op jouw gezonde basis? Dan zijn banaan-havermoutkoeken mogelijk een goed idee! Binnenkort deel ik mijn recept met je uit mijn boek Zoet Zonder Suiker.
Wat een nog beter alternatief is, is je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden met alternatieve, gezonde tussendoortjes. Dat zijn tussendoortjes die je wel met gemak dagelijks kunt nemen, vol voedingsstoffen zitten én je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Dat levert je namelijk dit allemaal op:
- Stabiele energie gedurende de dag
- Minder zoete trek
- Langer verzadigd zijn
- Geen mood swings meer
- Mentaal scherp en emotioneel stabiel
- Betere hormonale balans
- Gezonde darmen en een platte buik
- Een betere huid
Bekijk hiervoor ons e-book Tussendoortjes Zonder Suiker!
Conclusie
Op basis van bovenstaande informatie mag je voor jezelf bepalen of de koekjes met zoetstoffen voor jou iets oplossen of bijdragen, of dat je ze misschien beter kan vervangen door iets anders. Zou je mijn advies vragen, dan zou ik zeggen: zoek niet naar de mazen in de wet, het gebrek aan wetenschappelijk bewijs over de schadelijke effecten van zoetstoffen of een manier om je zoetbehoefte goed te praten. Gebruik koekjes met zoetstoffen als uitzondering in je voedingspatroon, maak zelf een natuurlijkere variant, of nog beter: vervang het door voedzamere tussendoortjes. Daar word je uiteindelijk gelukkiger van dan de kortdurende opleving van een met zoetstof gezoet koekje. 🙂
Â
Is jouw drang naar zoet sterker dan jouw wilskracht? Download hier mijn gratis e-book ‘Stop de Suikercravings’ met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen.
Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen:
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.