Let op met juices en smoothies

Fruitsuikers zijn gezond toch?!

Onder dat motto zie ik velen enthousiast van start gaan met detoxsapjes, fruitjuices uit die hippe juicebar en maaltijden vervangen door smoothies. Want: lekker veel vitaminen!

Waar dit in principe een goede gedachte is als je streeft naar een gezondere leefstijl (je moet ergens beginnen), gaat dit je echter hoogstwaarschijnlijk niet de gewenste voordelen opleveren waar je op hoopt. 

In dit artikel leg ik je uit waarom je dubbel na wil denken voordat je overgaat tot fanatiek blenden, juicen en pureren van je dagelijkse portie fruit.

Fruitsuikers zijn gezonde suikers

Laten we eerst even kijken naar waarom fruitsuikers wél gezond voor ons zijn. In de basis is fruit natuurlijk een fantastisch product in je gezonde leefstijl en moedig ik je zeker aan om hier voldoende van te eten. Fruit bestaat namelijk uit een gezonde mix van vezels, water, vitamines en mineralen. 

Fruit bevat daarbij ook fruitsuiker. Oftewel: de energie die het stuk fruit je biedt. Fruit is een onbewerkt product, dat wil zeggen:

– dat het geen ingrediëntenlijst heeft
– het niet veranderd en bewerkt is door mensen in fabrieken
– het daarmee in de juiste, originele verhouding van elementen (water, vezels, vitaminen en fruitsuikers) aangeboden wordt.

Juist door die gezonde verhouding onderscheiden fruitsuikers zich van de toegevoegde suikers. Toegevoegd suiker is namelijk puur, geconcentreerd suiker met niets anders dan dat. Pure suikers, zoals suikerklontjes, zorgen voor een snelle bloedsuikerspiegelstijging, gevolgd door een diep dal. Die pieken en dalen, dat vindt je lijf niet zo fijn. En daardoor ontstaan veel effecten als energiepieken en -dalen, suikercravings, mood swings, gewichtstoename en op de lange termijn ook een grote kans op diabetes type II.

Fruitsuikers laten die bloedsuikerspiegel in vele mindere mate stijgen. De combinatie van die elementen in fruit (en dan met name de aanwezige vezels) zorgen ervoor dat de fruitsuikers langzamer opgenomen worden dan wanneer je enkel het fruitsuiker op zichzelf zou eten of drinken. Tel daarbij op dat fruit belangrijke vitamines bevat. Dat maakt het een heel gezond tussendoortje waar je je lijf daadwerkelijk mee voedt.

Maar! Doordat fruit dus als een gezond tussendoortje wordt gelabeld, wordt vaak iets te snel de conclusie getrokken dat alle fruitsuikers, in welke vorm of hoeveelheid dan ook, gezonde suikers zijn. In dat denkproces gaat het echter mis en daarom neem ik je even mee in wat er gebeurt als je fruit wél gaat bewerken.

Fruitsapjes en smoothies

Ze lijken zo gezond en zien er zo heerlijk verfrissend uit: die hippe sapjes van de juice bar of de smoothies met allerlei vers zomers fruit. Lekker zijn ze zeker. Maar of ze ook daadwerkelijk zo gezond zijn dat is even de vraag.

Wanneer je fruit blendt, pureert of perst worden de vezels die van nature aanwezig zijn in het fruit vermalen. Het zijn juist die vezels die de opname van het fruitsuiker vertragen, maar nu al deels afgebroken zijn nog voordat je ze geconsumeerd hebt. Daarmee verliezen ze een groot deel van hun nuttige functie. Namelijk: de opname van de fruitsuikers vertragen.

Ook is het met fruitsap en smoothies zo dat je het fruitsuiker van meerdere stuks fruit tegelijkertijd nuttigt. Een glas sinaasappelsap bevat namelijk al snel het sap (en daarmee het fruitsuiker) van 3 hele sinaasappels. Dat glas sap zorgt er niet per se voor dat je heel erg vol zit. Terwijl je, wanneer je die sinaasappels als los stuk fruit had gegeten, daar wel anders over had gedacht. 

zijn fruitsuikers gezond

Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel voorkomen

Uiteindelijk hebben al die sapjes en smoothies, voornamelijk als er veel fruit in verwerkt zit, een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Oftewel: het zorgt ervoor dat deze snel stijgt, gevolgd door een diep dal. 

Dat diepe dal, dat wakkert niet alleen de zoete drang alleen maar meer aan. Ook zorgt het ervoor dat jij extra honger krijgt waardoor je constant op zoek bent naar weer wat nieuws te eten of vooral op wilskracht leeft. 

De beste manier naar een gebalanceerd en gezond eetpatroon, waar je geen detox van nodig hebt omdat je lever niet oververvuild raakt, is door bloedsuikerspiegelpieken voorkomen. Tevens ook een veel effectievere manier als je stiekem ook gewichtsverlies als doel hebt. Die snelle kilo’s zitten er namelijk na je sapdetox vaak ook net zo snel weer aan omdat je het probleem in stand houdt. Hier lees je meer over hoe je het gemakkelijkst gewicht verliest.  

Conclusie

Fruit, inclusief zijn fruitsuikers, is zeker gezond zolang het aan deze voorwaarden voldoet: het komt direct van de boom of van het land, het is niet veranderd in zijn originele vorm of uit de originele verhouding en het is niet verwerkt tot sap of een smoothie.

Oftewel: eet fruit zoals het gegroeid is en geniet er dàn in grote mate van. Onbewerkt = onbeperkt!

Wil jij meer leren over suikers en de voordelen die het heeft op je lichaam? Meld je dan aan voor mijn gratis masterclass ‘De Impact van Suiker op je Lichaam en Mindset’.