Kun je beter ‘normale Cola’ of Cola Zero drinken?

normale cola of cola zero

“Kun je beter ‘normale Cola’ of Cola Zero drinken?”

Het is een vraag die ik recent gesteld kreeg en waarvan ik dacht: goh dat is echt een interessante! Het is namelijk ook een onderwerp waarover nogal wat meningsverschillen de rondte gaan.

Waar de een zweert bij zero calorieën en dus ook zero suiker, zweert de ander bij het feit dat je het beste de ‘echte versie’ kunt drinken. Daarmee refererend naar het feit dat de zoetstoffen je meer slecht doen dan suikers en je daarvan weg moet blijven.

Ik nam deze casus eens even onder handen en besloot er een blogpost aan te wijden. Ik zal hieronder normale Cola en Cola Zero vergelijken om je vervolgens mijn visie op de ‘gezondste’ variant te geven.

Normale Cola

Laten we met ‘de echte Cola’ beginnen. Ik vind dat toch altijd een grappige bewoording. Net zoals we ook ‘gewone chips’ hebben en het alternatief is paprika, haha. Je snapt hem: iets wat we een keer bedacht hebben en nu dus doorgaat als ‘de normaal’.

In ieder geval als eerste dus de echte Cola, zoals ze hem in de fabriek als eerste gemaakt hadden.

Laten we eens kijken naar de ingrediënten en de voedingswaarden.

normale cola of cola zero

Ingrediënten normale Cola

Af te lezen van de ingrediëntenlijst bestaat normale cola voornamelijk uit sprankelend water, aangevuld met suiker, dan kleurstof, voedingszuur en natuurlijke aroma’s. Daarmee bevat het een totaal van 5 ingrediënten waarvan dus hoofdzakelijk water, suiker en kleurstof.

Voedingswaarden normale Cola

Als we gaan kijken naar de voedingswaarden bevat Cola per 100 ml 42 calorieën, enkel bestaande uit 10,6 g suiker. Naast suiker zijn er in Cola namelijk geen vezels, eiwitten of vetten aanwezig en is het dus een drank die bestaat uit water met suiker.

Houd er rekening mee dat een normaal glas Cola, evenals een flesje Cola op een terrasje, minimaal 200 ml bevat. Dat betekent dat je per portie 21,2 g suiker binnenkrijgt. Neem je nu een blikje van 330 ml, dan gaat dit al snel naar de 35 g suiker. 

Cola Zero

Laten we dan eens de vergelijking maken met Cola Zero.

Ingrediënten Cola Zero

Als we gaan kijken naar de ingrediënten van Cola Zero, dan zien we dat ook deze variant voor het grootste gedeelte uit sprankelend water bestaat aangevuld met kleurstof, voedingszuren, zoetstoffen en natuurlijke aroma’s.

Wat interessant is om te weten, is dat de volgorde van de ingrediënten bepaalt hoeveel er van dat ingrediënt aanwezig is. Waar je bij de normale Cola zag staan dat suiker op de tweede plaats in het rijtje van ingrediënten staat nemen de zoetstoffen, als vervanging van de suikers, de 4e positie in.

Dat zegt iets over de hoeveelheid zoetstoffen die er dus in verhouding tot de andere ingrediënten in zit. Dit is te verklaren uit het feit dat zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam-K (zie label) 200x zoeter zijn dan normale suiker (1). Er hoeft dus maar heel weinig van deze zoetstof toegevoegd te worden om een zoete smaak te kunnen creëren.

Voedingswaarden Cola Zero

De voedingswaarden van Cola Zero zijn daarmee nagenoeg 0. Er staat op de verpakking dat het 0,3 calorieën per 100 ml bezit, maar het is niet helemaal verklaarbaar waar die uiteindelijk uit voortkomen. Ik vermoed uit de plantenextracten. Maar neem van mij aan: deze 0,3 is te verwaarlozen en kun je zien als 0.

Belangrijker is dat er 0 gram vetten, 0 gram eiwitten maar dus tevens 0 gram suiker in aanwezig is.

Suiker of zoetstoffen?

Dan komt natuurlijk de grote vraag: wat is dan uiteindelijk beter: kies je voor de suikers of voor de zoetstoffen? (Oftewel: normale Cola of Cola Zero? ;-))

Laten we daarvoor eerst even inzoomen op de zoetstoffen. De reden voor velen om zoetstoffen te willen vermijden is omdat je wellicht in het verleden ‘van horen zeggen’ hebt vernomen dat het schadelijke effecten heeft voor onze gezondheid.

Zoetstoffen

Zoetstoffen zijn stoffen die niet tot de suikers behoren (vanwege het feit dat ze het lichaam geen of niet dezelfde hoeveelheid energie leveren), maar die wel – net als suikers – onze zoete smaak prikkelen.

Alle zoetstoffen hebben een E-nummer. Nu hoor ik je al denken: maar alle E-nummers zijn toch slecht? Dat is niet direct waar. E-nummers worden toegekend aan stoffen die worden gewonnen uit de natuur, of die op een kunstmatige wijze worden gemaakt, en kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de eigenschappen van die voedingsmiddelen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan citroenzuur, welke in hoge concentraties voorkomt in fruit en het E-nummer E330 heeft. Het wordt ingezet als zuurteregelaar en bijvoorbeeld om fruit niet te laten verkleuren. Ook geelwortel (of kurkuma) welke bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking, heeft een E-nummer namelijk E100. Het wordt als kleurstof gebruikt voor andere producten en is dus een mooi voorbeeld van een niet-schadelijke stof met een E-nummer.

Het verkrijgen van een E-nummer gaat volgens een uitgebreid traject dat wordt uitgevoerd door de Europese Autoriteit Voor Voedselveiligheid (EFSA). Een voorwaarde is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid, en het E-nummer wordt dus alleen toegekend wanneer de stof is gecontroleerd en veilig is verklaard door de EFSA. In de wet is ook vastgelegd hoeveel er maximaal aan producten toegevoegd mag worden. De EFSA oefent op die manier een strenge controle uit en waarborgt de veiligheid voor menselijke gezondheid.

Aspartaam

Naar aanleiding van de tumult rondom aspartaam en de mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid van de mens, heeft het EFSA in 2013 een groot onderzoek uitgevoerd naar de effecten van aspartaam. De conclusie die daaruit naar voren kwam, luidde dat aspartaam veilig is verklaard voor menselijk gebruik als de dagelijkse maximaal aanbevolen hoeveelheid van 40 mg per kilo lichaamsgewicht per dag, niet wordt overschreden (2). Voor een volwassen man of vrouw van 70 kilo is dat 2800 mg aspartaam per dag, maximaal.

Natuurlijk was ik toen ook benieuwd naar hoeveel mg aspartaam Cola Zero nu precies bevat. Een kleine zoektocht bracht me bij de gegevens dat 1 liter Cola Zero 246 mg aspartaam bevat (3). Dat zou betekenen dat iemand van 70 kg 12 literflessen Cola Zero op een dag zou moeten drinken om die veilig bevonden hoeveelheid te kunnen overschrijden. Laten we dat voor het gemak even als ‘niet zo voor de hand liggend’ labelen. 😉

Oftewel: officieel kunnen zoetstoffen als veilig worden beschouwen en is er geen nood om te denken dat dit schadelijk is voor je gezondheid. Neemt niet weg dat voor alles geldt dat je wel een bepaalde mate van gezond verstand en gezonde nuance moet kunnen hebben voor het feit dat dit niet je vervanging van water moet worden.

Wel is van zoetstoffen bekend dat ze een kleine dip in de bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken. Dat betekent eigenlijk kort gezegd dat ze mogelijk je honger wat kunnen opwekken. Daarbij wordt gesteld dat zoetstoffen de zoete trek wel in stand houden. Ze gaan dus niet helemaal ‘ongemerkt’ door jouw systeem.

stop de suiker cravings ebook

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen:

stop de suiker cravings ebook
de suikercravings

Download hier mijn gratis e-book ‘Van Suikerverslaafd naar Controle over je Drang naar Zoet’

Suiker

Zetten we daar de ‘echte variant’ oftewel de suikerrijke Cola tegenover, dan zijn er een paar interessante gevolgen te benoemen.

In een eerder blog over waarom ik juices en fruitsapjes niet aanraad, benoemde ik het fenomeem ‘vloeibare suikers’ al even. Er wordt niet voor niets gezegd dat frisdranken misschien wel de grootste veroorzakers van overgewicht en diabetes type II zijn. Hoe komt dit?

Een drank als Cola bestaat enkel uit water en suiker. Daar hoeft natuurlijk niet op gekauwd te worden en kan heel snel geconsumeerd worden. Zeker als je stevige dorst hebt. Dan drink je zo 200 ml weg. Het gevolg daarvan is dat de opname hiervan niet verspreid plaatsvindt (waarbij normaal eerst de enzymen in de mond ermee aan de slag kunnen). Nee, alle suikers zijn direct en tegelijkertijd beschikbaar voor het lichaam als snelle brandstof, en laten de hoeveelheid glucose in de bloedsuikerspiegel enorm snel stijgen. Ook het gebrek aan aanwezigheid van eiwitten, vetten en vezels zorgt ervoor dat er een goede balans ontbreekt en dat die opname van de suikers heel snel plaatsvindt.

Het gevolg is een bloedsuikerspiegelpiek, afgifte van het hormoon insuline door het lichaam om die piek naar beneden te brengen, vaak gevolgd door een dip in de bloedsuikerspiegel. En daarmee wordt het interessant. Want die piek, gevolgd door die dip, daar ontstaan zowel op korte termijn negatieve gevolgen als langetermijn-gezondheidsnadelen uit.

De kortetermijneffecten hiervan zijn een energiepiek gevolgd door een energiedip. Vooral die laatste merk je vaak goed op. Dit veroorzaakt vaak ook weer een gevoel van honger, trek in wat zoets, het gevoel van hangry kunnen worden, mood swings, een opgeblazen gevoel, een minder goede huid, brain fog, en de lijst gaat door en door…

Op de lange termijn leiden veel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel tot insulineresistentie, grotere kans op welvaartsziekten, een verstoorde nachtrust, verstoorde hormonale balans, minder goede focus en concentratie, hogere ontstekingswaarden, een instabiele gemoedstoestand en emotioneel veel pieken en dalen. Geen hele goede toekomst kan ik je vertellen.

koolhydraatarm of suikervrij

Conclusie

Laten we vooropstellen dat een drankje met een zwarte kleur op zichzelf niet tot natuurlijke basisvoeding behoort. De hele discussie welke variant ‘beter’ is: normale Cola of Cola Zero, maakt van beide nog geen gezonde keuze. Laten we dat in ieder geval gezegd hebben. Desondanks ben ik de laatste die zegt dat je niet af en toe heerlijk van een koud Colaatje moet genieten. Alles in balans, en het moet wel leuk blijven. Daarmee noem ik echter wel een heel belangrijk punt tussen neus en lippen door: af en toe en in balans. Dat is wat anders dan dagelijks een 1,5 L fles.

Kijkend naar de onderzochte effecten van zoetstoffen op onze gezondheid, vind ik dat je kunt stellen dat deze als veilig verklaard kunnen worden. Zeker in gebruik met mate. In het geval van Cola ben ik zelfs van mening dat je beter kunt gaan voor zoetstof-gezoete Cola, oftwel Cola Zero, dan de suikerrijke ‘normale cola’.

Met name omdat de effecten van een hoge suikerinname (en ja, gewone Cola = hoog suiker) direct merkbaar zijn en het vervolg van jouw dag en van jouw voedingskeuzes direct negatief kunnen beïnvloeden.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de afgifte van het hormoon insuline waar mogelijk zo veel mogelijk beperkt moet worden, omdat structureel veel insulineafgifte leidt tot ernstige negatieve gezondheidseffecten.

Zoetstoffen zijn zeker niet heilig, en moet je ook niet dagelijks veel willen consumeren, want deze gaan (nogmaals) ook niet ongemerkt door jouw systeem. Echter hebben ze op korte termijn de negatieve effecten niet, en winnen het daarmee wat mij betreft van de suikers.

Als je het tot hier hebt gehaald in dit artikel, mag je nu je Cola Zerootje zonder schuldgevoel opentrekken. 🙂

Ben jij stiekem een onwijze zoetekauw en eet/drink je het liefst de hele dag zoet? Download dan hier mijn gratis e-book ‘Stop de Suikercravings’ met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen.