Is waterdrop gezond?

is waterdrop gezond?

Waterdrop, het nieuwe, hippe drankje waar menigeen enthousiast over is. Het zou, zoals het merk zelf zegt, helpen om gemakkelijker meer water te drinken, enkel fruit- & plantextracten bevatten waardoor het enkel gezond is én heerlijk van smaak zijn. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn! 

Om die reden dook ik erin om te zien of dit drankje zijn beloften waarmaakt of dat het een addertje onder het gras heeft. In dit blog lees je het antwoord op de vraag of Waterdrop gezond is.

Wat is Waterdrop?

Waterdrop zijn een soort kleine blokjes, cubes genoemd, die je als een soort bruisbal op laat lossen in je water. Ze zijn zowel te gebruiken in warm als koud water en geven je dagelijkse glas water dus een smaakje. Voor velen een gemakkelijkere manier om je dagelijkse 2L binnen te krijgen. Wat er in ieder geval vanaf spat op de website is hoe gezond en ‘natuurlijk’ waterdrop is. Het beweert namelijk over deze eigenschappen te beschikken:

Tijd om ons daar eens in te verdiepen.  Hieronder neem ik een aantal smaakvarianten onder de loep om te zien wat er precies in zit en welke conclusie ik daaruit kan trekken.

Variant 1: Love

is waterdrop gezond

De ingrediëntenlijst vertelt altijd de waarheid dus dat is dan ook waar we beginnen. De love-variant geeft aan een aantal voedingszuren te bevatten. Een zuurteregelaar, gojibessenextract, kleurstofconcentraten, aroma’s, wat toegevoegde vitamine C en B6 en jawel: zoetstof steviolgyclosiden.

Zie ik hier alarmbellen rinkelen? Niet per sé. Zie ik hier alleen maar natuurlijke ingrediënten die je gezondheid bevorderen? Ook niet per sé.

Wat mij betreft is het toevoegen van zuren namelijk geen plus. Heb jij al eens een banaan gezien met toegevoegde zuurteregelaar? Of natriumcarbonaat in een mandarijn? Ik ook niet. Hoe minder toevoegingen, hoe beter. 

Zoetstof stevioglycosiden

Nog interessanter: het ingrediënt stevioglycosiden. Stevioglycosiden is de zoetstof die door bewerking uit de steviaplant wordt onttrokken. Die heeft een sterke zoete kracht, waardoor er maar weinig van toegevoegd hoeft te worden. Het kan al snel overheersen. Geeft wel ook aan dat die verrassend frisse en heerlijke smaak misschien toch niet enkel van het beste fruit van de de wereld, maar van deze toegevoegde zoetstof komt!

Vitaminen

Wat ik tot slot ook interessant vind is de vermelding onderin.

Microdrops zorgen niet voor en/of zijn geen aanvulling op de dagelijkse vitamine-inname en zijn geen vervanging voor gezonde voeding.

Dat zegt namelijk eigenlijk dat de toegevoegde vitaminen geen zoden aan de dijk zetten als het gaat over je dagelijkse benodigde inname hiervan. Oftewel: staat leuk op de verpakking, geeft een reden om er meer geld voor te vragen, doet vooral heel weinig. 

Variant 2: Sky

is waterdrop gezond?

Eens kijken bij de variant Sky. Een vergelijkbare combinatie van voedingszuren, zuurteregelaar, aroma’s en een combinatie van extracten. In dit geval acerolapoeder en cactusfruit-extract. Met op de een-na-laatste regel wederom steviolglycosiden als zoetstof die, dat kan ik je garanderen, grotendeels de smaak bepaalt.

Variant 3: Clean

is waterdrop gezond?

Is het dan allemaal een beetje hetzelfde? Nou dat dacht ik ook… Tot ik deze variant tegenkwam die dit blog nog weer een stukje interessanter maakt. De clean-variant (in het Nederlands ‘schoon’) bestaat namelijk – naast dezelfde mix aan toegevoegde zuren, zuurtegelaars en wat wisselende extracten – uit een andere zoetstof namelijk: sucralose!

Sucralose

Waar de zoetstof uit Stevia bekend staat als een natuurlijke zoetstof (uit een natuurlijke bron), is sucralose alles behalve een natuurlijke zoetstof. Het is een kunstmatige zoetstof welke in een laboratorium gecreëerd wordt uit chemische componenten die een sterke zoete smaak afgeven. Deze zoetstof vind je o.a. ook in Optimel, waar ik eerder al een blog over schreef. Daar lees je ook mijn onderbouwde uitleg sucralose. Tipje van de sluier: ik raad het je af om dagelijkse (veel) producten met sucralose te consumeren.

Dat maakt deze waterdrop eigenlijk simpelweg een drop zoetstof in je water. Want ook hier geldt weer: de toegevoegde vitaminen zetten geen zoden aan de dijk. De vraag is dan vooral: is dit drankje van Waterdrop echt zo gezond als het doet vermoeden, of is het slimme marketing? 

Transparantie

Nergens op de website lees je dat dit ‘natuurlijke wonderdrankje’ vooral gezoet is door toegevoegde zoetstoffen. Niemand gaat dood van een beetje zoetstof maar voor mij gaat het om transparantie. Vooral sucralose is geen ‘natuurlijk’ ingrediënt. En dat gaat dus tegen de uitspraak in dat het enkel natuurlijke ingrediënten bevat. 

Daarbij, doe je dit élke dag in je water dan krijg je dus élke dag deze zoetstoffen binnen. De meningen verschillen of je dit beter wel of niet kunt doen, maar ik ben geen voorstander. Met name omdat het je smaakpapillen laat wennen aan steeds meer zoet en ‘normaal’ water dan vooral steeds minder normaal wordt en vooral een stuk saaier gaat smaken.

Tot slot, als je dan toch water met zoetstoffen drinkt, dan kun je net zo goed een fles zoetstof-gezoete-limonadesiroop kopen! Heb je ook nog eens veel meer gezoet water voor slechts een schijntje van de prijs.

Conclusie

Baat het niet, dan schaadt het niet. De ingrediënten van Waterdrop zijn zeker niet iets om voor te vrezen en als je er plezier van hebt, helemaal oké! Echter ben ik wel van mening dat je dagelijkse 2 liter water niet met zoetstoffen gezoet moeten worden, en al helemaal niet met sucralose! Daarnaast hoef je het voor de aanwezige vitaminen niet te doen en is het in mijn opzicht vooral een duur, hip bruisballetje. Hopelijk helpt dit artikel jou in het maken van een juiste keuze of je dit product wel of niet wil gebruiken.

Zoetbehoefte

Merk jij dat jij een sterke zoetbehoefte hebt en je dagelijkse gelukjes toch ook in slimme drankjes probeert te vinden? Dan kan het interessant voor je zijn om hieronder mijn gratis e-book te downloaden! 

stop de suiker cravings ebook

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: