Waarom heb ik altijd trek in zoet?
“Waarom heb ik altijd trek in zoet?” – misschien betrap je jezelf erop dat je die vraag regelmatig stelt. Je eet gezond, bent bewust bezig met voeding en tóch blijft die onweerstaanbare drang naar iets lekkers. Of je nu net geluncht hebt of ’s avonds op de bank ploft, het lijkt alsof je lichaam blijft vragen om suiker. Hoe kan dat toch? In dit blog duiken we in de oorzaken van die constante cravings en leg ik je uit wat er écht onder zit. Geen quick fixes, maar inzicht dat helpt om de regie terug te krijgen over je eetgedrag.
De echte reden waarom jij altijd trek in zoet hebt
Je bent niet zwak. En nee, je hebt ook geen gebrek aan discipline. De reden dat jij telkens terugvalt in zoetigheid zit veel dieper dan simpelweg ‘geen wilskracht hebben’. Cravings naar zoet hebben vaak een fysieke én mentale oorzaak. Enerzijds is er je bloedsuikerspiegel. Als die sterk schommelt – bijvoorbeeld doordat je ontbijt overslaat of maaltijden eet zonder voldoende eiwitten of vetten – dan krijgt je lichaam steeds signalen van ‘nood aan snelle energie’. En wat is de snelste energiebron? Juist, suiker.
Daarnaast speelt ook je brein een grote rol. Suiker activeert het beloningssysteem in je hersenen en zorgt voor een kortstondig geluksgevoel. Dat betekent dat als jij moe bent, overprikkeld of emotioneel uitgeput, jouw hoofd sneller op zoek gaat naar die ‘snelle fix’. Het voelt als troost, ontspanning of even iets leuks in een drukke dag. Alleen: dat fijne gevoel is van korte duur. Daarna komt vaak de dip én de teleurstelling in jezelf.
Begrijpen waarom je altijd trek in zoet hebt, is de eerste stap naar controle. Je bent dus niet gek – je lichaam en brein doen precies wat ze geleerd hebben.
Waarom het niet lukt om 'gewoon minder te snoepen'
Misschien heb je het jezelf al honderd keer voorgenomen: “vanaf maandag stop ik met snoepen.” Of: “ik neem gewoon één stukje.” Maar voor je het weet is de reep op, voel je je opgeblazen en ben je teleurgesteld in jezelf. Herkenbaar?
Dat komt doordat suikerverslaving een vicieuze cirkel is. Zodra je iets zoets eet, stijgt je bloedsuiker snel. Daarop volgt insulineproductie om die piek af te vlakken. Maar dan zakt je bloedsuiker weer te snel, wat opnieuw zorgt voor een honger- of trekgevoel. Zo blijf je in een fysiek patroon van pieken en dalen. En dan is er nog de mentale component: het schuldgevoel, het gevoel van falen en het idee dat jij dit als enige ‘niet onder controle krijgt’.
Dat is precies waarom het zo belangrijk is om met mildheid naar jezelf te kijken. Suikerverslaving is geen gebrek aan karakter, het is een fysiek én emotioneel patroon dat doorbroken mag worden. En dat kan écht: met de juiste inzichten, tools en begeleiding.
Suiker: een troost of gewoonte?
Niet elke craving naar zoet heeft een lichamelijke reden. Soms zit er ook iets anders onder: vermoeidheid, stress, verveling, verdriet. Je hoofd zoekt verlichting en suiker is een snelle manier om even afgeleid te zijn of jezelf te belonen. Je hebt misschien nooit geleerd hoe je op een andere manier met die gevoelens om kunt gaan.
Daar komt nog bij dat we suiker op veel momenten koppelen aan ontspanning of gezelligheid. Denk aan dat koekje bij de koffie, chocola na het eten of een toetje als beloning na een lange werkdag. Het is logisch dat je lichaam dat op den duur als een vast patroon ziet.
Het doorbreken van dat patroon begint met herkennen wat er werkelijk speelt: is het honger of gewoonte? Troost of vermoeidheid? Inzicht in je eigen gedrag geeft je keuzevrijheid. En als je dat combineert met praktische voedingstips die je bloedsuiker stabiliseren, ben je al halverwege naar vrijheid rondom eten.
Altijd trek in zoet? Tijd voor verandering!
Als je tot hier gelezen hebt, dan voel je waarschijnlijk ook: dit wil ik anders. Je bent het zat om elke dag met jezelf in gevecht te zijn en jezelf af te vragen waarom je altijd trek in zoet hebt. Je verlangt naar rust in je hoofd, balans in je lijf en een gezond eetpatroon waar je blij van wordt.
De eerste stap? Begrijpen hoe cravings werken en wat jij kunt doen om de controle terug te pakken.
Hoe kan je suikervrij eten?
Ook meteen zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel zodat je direct minder cravings gaat ervaren? Download dan de Suiker Switch waarin je alle suikervrije opties vind, inclusief gezonde, zoete, tussendoortjes. Maar dan zonder suiker.


Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen:
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.