Suikermisleiding: Appelsapconcentraat

De supermarkt is een ware jungle geworden. Een jungle waarin je zelf op zoek moet naar de waardevolle, eetbare vruchten. In deze jungle hangt het namelijk ook vol met giftige vruchten die je ziek maken.

Giftige vruchten? De supermarkt is er toch voor ons gemak, en alles wat daar te krijgen is is toch al helemaal klaar voor menselijke consumptie?

Een acute voedselvergiftiging zul je er inderdaad niet van krijgen. Maar stiekem misschien wel erger: sluimerende gezondheidskwaaltjes die uiteindelijk uitmonden in ziekte.

We leven namelijk ook in een tijd met de hoogste cijfers in welvaartsziekten en overgewicht, en ook kanker is meer en meer aanwezig.

Ik sta er persoonlijk niet van te kijken als je ziet hoe ons voedingspatroon is veranderd. Met name het feit dat we meer bewerkte producten eten dan ooit tevoren, en we weer terugkomen bij het beginpunt:

Onze superdeluxe supermarkten die eigenlijk gewoon weer een jungle zijn geworden. Een jungle waarin een wildgroei aan eetbare producten strijden om jouw winkelkarretje, èn waarvan we als mensen steeds zieker en ongezonder worden. 

Om je te helpen om je niet te laten verleiden door de ‘giftige vruchten’, ga ik in deze blogserie met de naam ‘suikermisleiding’ een aantal producten uitlichten. 

Om jou te beschermen tegen het supermarktgeweld, en jouw gezondheid in eigen hand te houden. Je wordt namelijk belazerd waar je bij staat en zometeen snap je waarom.

Appelsapconcentraat

Hier heb ik namelijk al meteen een pareltje uit de jungle te pakken. Een paradijsvogel onder de misleidingen!

Ik laat hem je even zien:

Albert Heijn Biologische Rijstwafels Appel Kaneel
Gezellig met een smaakje en in een handig meeneemzakje voor de kids, zou je denken. Helemaal leuk!

Tot je naar het etiket gaat kijken.

appelsapconcentraat
appelsapconcentraat

Op ah.nl zie je staan dat het product 0,0 g toegevoegde suikers bevat per 100 g, maar als je op de ingrediëntenlijst kijkt zie je appelsapconcentraat staan. Bijzonder…

Ga je namelijk kijken naar de omschrijving van appelsapconcentraat, dan zie je dat het door het bewerken een vorm van pure suiker is geworden.

Appelsapconcentraat gedraagt zich in het lichaam namelijk ook precies hetzelfde als geraffineerde suiker.

De vergelijking met normale rijstwafels

Laten we deze appel-kaneel rijstwafels dan voor de volledigheid dan ook even naast normale rijstwafels houden.

Kijk je hier naar de ingrediëntenlijst, dan zie je dat het product enkel uit zilvervliesrijst en 0,2% zout bestaat. Goed voor 79 g koolhydraten per 100 g, waarvan 1 gram suiker. Die suikers zijn van nature aanwezig in het product, aangezien er niets van suiker op de ingrediëntlijst vernoemd staat. 

rijstwafel

Bekijk je nu de de appel-kaneel rijstwafels, dan zie je dat er ineens 12 g suiker aanwezig is per 100 gram. Hoe is dat te verklaren? Door die 15% appelsapconcentraat. En nee, dit is geen van nature aanwezige suiker. Appelsapconcentraat is een vorm van toegevoegd suiker.

Maar het meest misleidende hierin is vooral de omschrijving ‘waarvan toegevoegde suikers 0,0 g per 100 gram’. Het is dus niet waar!

appelsapconcentraat

Interessante uitspraak...

En als we dan toch bezig zijn, nog maar even een kritisch puntje. Op de voorkant van de verpakking staat nog zo mooi: ‘met zilvervliesrijst’. 

Om jou het gevoel te geven dat dit ècht een goede en gezonde keuze is. 

Kijk je vervolgens op de ingrediëntenlijst, dan zie je dat het gaat om 25% zilvervliesrijst. Maar het bevat voornamelijk witte rijst (59%).

Scroll nu nog even terug naar die naturel rijstwafels. Dan zie je dat dit product ènkel uit zilvervliesrijst bestaat. En dat verkopen ze niet eens op de voorkant. Just saying…

appelsapconcentraat

Conclusie

Alles wat aan jou verkocht wordt als gezond, beter, best door middel van een labeltje of voedingsclaim, daar mag je je vraagtekens bij zetten. Want wat voor dat product dus blijkbaar een prestatie is, kan voor de basisvariant uit dezelfde categorie gewoon de standaard zijn. Of zelfs beter.

Vertrouw een product niet op de voorkant van de verpakking en niet op de omschrijving. Leer het etiket lezen en de waarheid komt altijd boven water.

Wil jij weten hoe je dat etiket dan precies leest? Waar je allemaal op moet letten en wat de stappen zijn die je mag doorlopen? Zodat je daarna in één oogopslag ziet of het product een misleiding of een gezonde optie is? Dan is de training etiketten lezen wat voor jou!