Suiker eten zonder dat je het merkt – dit is waarom

Waarom eten we zoveel suiker zonder het te merken? Misschien denk je dat het bij jou wel meevalt, omdat je niet elke dag chocola of frisdrank neemt. En tóch krijg je stiekem meer suiker binnen dan je denkt. Hoe dat kan? Omdat suiker zich in ontzettend veel producten verstopt, óók in diegene die als ‘gezond’ worden gepresenteerd. In dit blog leg ik uit hoe het komt dat we ongemerkt zoveel suiker eten, welke valkuilen er zijn en hoe je hier wél bewust keuzes in kunt maken.

Wil je hier meteen iets aan doen? Download dan gratis het e-book ‘Stop de Suikercravings’ met 3 praktische stappen om je suikerinname te verminderen.

Hoe komt het dat we zoveel suiker eten zonder het te merken?

Onbewust suiker eten gebeurt vaker dan je denkt, zelfs als je bewust bezig bent met voeding. Suiker zit namelijk niet alleen in snoep of koek, maar ook in producten waarvan je het helemaal niet verwacht. Denk aan brood, soepen, vleeswaren, ontbijtgranen en sauzen. En het staat er lang niet altijd als ‘suiker’ op.

Fabrikanten gebruiken slimme trucs: ze vermelden suiker onder andere namen zoals dextrose, glucose-fructosestroop, maltodextrine of agavesiroop. Zo lijkt het minder erg dan het is, maar voor je lichaam is het nog steeds gewoon… suiker.

Daarnaast zijn we als consument opgevoed met het idee dat als iets ‘0% vet’, ‘light’ of ‘zonder toegevoegd suiker’ is, het automatisch gezond is. Maar vaak zijn dit juist de producten waar suikers of zoetstoffen aan toegevoegd worden om de smaak op peil te houden.

Zonder dat je het doorhebt, kun je dus al bij je ontbijt de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker binnenkrijgen. En dat is precies waarom bewustwording zo belangrijk is.

Zo herken jij verborgen suikers

Als je niet precies weet waar je op moet letten, is het bijna onmogelijk om verborgen suikers te vermijden. Want wie leest er nou élke keer de complete ingrediëntenlijst? Toch zit daar de sleutel. Want zelfs ‘gezonde’ producten zoals granola, mueslirepen, smoothies of plantaardige melk kunnen flink wat suiker bevatten.

Een paar voorbeelden:

  • Een kom ‘gezonde’ krokante muesli bevat al snel 15 gram suiker per portie.
  • In een verse fruitsmoothie zit net zoveel suiker als in een blikje cola.
  • Kant-en-klare pastasaus? Vaak zo’n 6 tot 8 gram suiker per portie.

En dan hebben we het nog niet eens over de ‘fit’ snacks die vaak gezoet zijn met dadelstroop, honing of kokosbloesemsuiker – allemaal suiker, al klinkt het natuurlijker.

Als jij merkt dat je ondanks je bewuste keuzes toch snel trek krijgt in iets zoets, of snel een energiecrash ervaart, dan zou het zomaar kunnen dat je ongemerkt nog veel suiker eet. In het e-book ‘Stop de Suikercravings’ laat ik je precies zien hoe je dat herkent én wat je eraan kunt doen.

Onbewust suiker eten: invloed op je lijf en je humeur

Het probleem met verborgen suiker is niet alleen dat je het niet ziet, maar vooral wat het doet. Al die kleine beetjes bij elkaar zorgen voor een constante belasting van je bloedsuikerspiegel. Daardoor ontstaan pieken (energie!) en dalen (moe, honger, prikkelbaar), wat op de lange termijn leidt tot vermoeidheid, cravings, vetopslag rondom je buik en een onrustig gevoel in je hoofd.

Je leeft misschien gezond, sport regelmatig en kiest voor volkoren producten en tóch kun je je energieloos, opgeblazen en uit balans voelen. Dat kan heel ontmoedigend zijn. Je doet je best, maar het voelt alsof je helemaal niet fit bent. 

Juist daarom is inzicht zo belangrijk. Begrijpen waarom je lichaam steeds vraagt om zoet, waar die triggers vandaan komen en hoe je weer kunt vertrouwen op je natuurlijke verzadiging.

En nee, dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kun je al zóveel verschil maken.

Suiker eten zonder het te merken

Je hoeft niet iedere verpakking met argwaan te bekijken. Maar wél leren hoe je de grootste valkuilen herkent en hoe je voeding kiest waar je lijf écht blij van wordt. Wil jij af van dat opgeblazen gevoel, die eeuwige trek in zoet en het idee dat je geen controle hebt over wat je eet? 

Hoe kan je suikervrij eten?

Dan is dit het tijd om met je (onbewuste) suikerinname aan de slag te gaan. Don’t worry, je hoeft geen suikerpolitie te worden en uren in de supermarkt alle ingrediëntenlijsten staan bekijken. In de Suiker Switch hebben we al dit werk al voor je gedaan en vind je álle producten zonder toegevoegd suiker in de Nederlandse Supermarkten, inclusief handige recepten, weekmenu’s en gezonde productaanbevelingen. 

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: