Is volle kwark beter dan magere kwark?

Is volle kwark beter dan magere kwark? Als je ooit in de zuivelschappen hebt staan dubben met een bakje in elke hand, ben je niet de enige. Want wat is nu slim? De magere variant met ‘0% vet’ of toch de volle, romige versie? Zeker als je bezig bent met gezonder eten of minder suiker, lijkt ‘mager’ vaak de beste keuze. Maar schijn bedriegt. In deze blog ontdek je welke kwark je het beste kiest voor je bloedsuikerspiegel, je verzadiging én je doelen. En nee, dat hoeft geen saaie magere hap te zijn.

Geen keuzestress meer in de supermarkt? In de Suiker Switch App zie je direct welke kwarkvarianten écht bij jouw doelen passen.

 

Is volle kwark beter dan magere kwark?

Als jij je afvraagt of volle kwark beter is dan magere kwark, moeten we eerst naar de basis van kwark kijken. Kwark bevat van nature melksuiker (lactose). Dat is niet per se slecht, maar wél iets om rekening mee te houden als je je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden. De truc? Die natuurlijke suikers balanceren met vetten en/of eiwitten, want die zorgen ervoor dat de opname trager verloopt. Minder piek, meer stabiliteit. En laat dát nou precies zijn waar de verschillende soorten kwark zich van elkaar onderscheiden.

Magere kwark: vaak snel weer trek

Magere kwark bevat gemiddeld:

  • 4 g natuurlijke suikers
  • 9 g eiwitten
  • 0 g vet

Op papier prima. Maar in de praktijk merk je vaak dat je er snel weer honger van krijgt. Zeker als je het combineert met fruit of granola (lees: extra suikers) zonder vetten. Dan ontstaat er alsnog een flinke bloedsuikerpiek en dus: cravings en energiedips. Wil je per se magere kwark? Kleed hem dan goed aan met noten, pitten of een vetrijke granola. Magere kwark heeft gewoon gezonde toevoegingen nodig.

Halfvolle kwark: van allebei een beetje

Deze bevat meestal:

  • 4 g natuurlijke suikers
  • 7,5 g eiwitten
  • 3 g vet

Een stuk beter in balans, dus. Dankzij de vetten blijft je bloedsuikerspiegel rustiger, zit je wat langer vol en is het risico op snaaien daarna kleiner. Voor veel mensen is dit al een fijne tussenoptie: nét iets romiger, nét wat meer verzadiging.

Volle kwark: romig én bloedsuikervriendelijk

Volle kwark komt gemiddeld uit op:

  • 4 g natuurlijke suikers
  • 8 g eiwitten
  • 8 g vet

Dat betekent: de perfecte balans en zodoende zou je kunnen concluderen dat volle kwark beter is dan magere kwark. De aanwezige vetten zorgen voor een trage opname van de suikers, je blijft langer verzadigd én je hebt meer ruimte om iets van fruit toe te voegen zonder je bloedsuikerspiegel te laten pieken. En laten we eerlijk zijn: het smaakt ook gewoon veel lekkerder.

In de Suiker Switch App zie je precies welke (volle) kwarksoorten echt puur zijn, zonder onnodige toevoegingen of zoetstoffen.

Welke kwark moet je kiezen als je wilt afvallen?

Afvallen draait om een negatieve energiebalans over een langere periode, niet om elke dag alleen maar ‘light’ eten. Wat veel mensen vergeten, is dat magere producten je vaak sneller hongerig maken. Je denkt goed bezig te zijn, maar een uur later sta je weer met je hoofd in de voorraadkast. En daar gaat je plan.

Kies je voor volle kwark, dan blijf je langer verzadigd, heb je minder snaaitrek én blijf je makkelijker uit de bloedsuikerschommelingen. Wil je toch liever magere kwark? Combineer het dan met vetten (noten, zaden, pindakaas, avocado) om die stabiliteit te behouden.

En wat als je juist niét wilt afvallen?

Dan is volle kwark je beste vriend. Het helpt je aan voldoende vetten, eiwitten en calorieën om op gewicht te blijven of zelfs aan te komen. Voeg gerust nog extra’s toe zoals noten, fruit, kokos of een voedzame granola. Je lijf (en je humeur) gaan je dankbaar zijn.

Is natuurlijke kwark beter dan bewerkte kwark?

Er is nog een extra reden waarom we fan zijn van volle kwark: het is simpelweg de minst bewerkte variant. Zo komt het uit de koe, met het oorspronkelijke vetgehalte en zonder tussenkomst van ‘ontvettingsfabrieken’. Volle kwark is zoals de natuur het bedoeld heeft. En laat dat nou nét zijn waar je lijf het goed op doet.

Is volle kwark beter dan magere kwark?

Wil je een stabiele bloedsuikerspiegel, een verzadigd gevoel én een product dat je lichaam rust geeft? Dan is volle kwark een uitstekende keuze. Niet omdat ‘mager’ per se fout is, maar omdat ‘vol’ vaak simpelweg béter werkt, zeker als je last hebt van cravings, suikerdips of een onrustige relatie met eten.

Slim kiezen zonder uren etiketten lezen? De Suiker Switch App laat je direct zien welke zuivelproducten écht bij jouw lijf passen.

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: