Is gedroogd fruit een gezond alternatief?

is gedroogd fruit gezond

“Gedroogd fruit is gezond toch?”

Er is een veel gemaakte fout bij mensen die aan de slag gaan met minder suikers eten. Wat ik namelijk vaak zie gebeuren is dat de dagelijkse snoepmomenten vervangen worden door gedroogd fruit en superfoods. Zo is het suikervrije, gezonde leven zo slecht nog niet, toch?

Waar dit in principe een goede start is (je moet ergens beginnen), gaat dit je echter hoogstwaarschijnlijk niet de gewenste voordelen opleveren waar je op hoopt. Hoe zonde zou dat zijn als je harde werk en goedbedoelde leefstijlverandering niet zijn vruchten afwerpt!

Daarvoor wil ik je graag behouden en daarom leg ik je uit hoe het precies zit met gedroogd fruit, en of het gezond is of niet.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is een interessante uitzondering op de regel dat fruitsuikers gezonde suikers zijn. De heerlijk zoete rozijnen, en gedroogde abrikozen- en mangostukken worden aan je verkocht op de markt als gezond snoep.  Je hebt het idee echt gezond bezig te zijn door deze keuzes te maken, maar helaas…

Gedroogd fruit heeft een bewerkingsproces gehad waarbij het water en een deel van het vruchtvlees uitgedroogd is. Daarmee wordt het stuk fruit in een kleinere, compactere, maar vooral zoetere variant aan je aangeboden. Het fruitsuiker is namelijk behouden gebleven en dat maakt dat je met slechts een kleine stukje van dit fruit, dezelfde hoeveelheid suikers behoudt.

Kijk maar eens naar deze vergelijkingen:

is gedroogd fruit gezond
is gedroogd fruit gezond

Zoals je kunt zien bevat de gedroogde variant in relatie tot de versie variant, heel veel meer suikers! Oftewel, met een vele kleinere hoeveelheid van gedroogd fruit, krijg je meer fruitsuikers binnen dan met het originele stuk fruit. 

Ook is de opname van suikers uit deze gedroogde stuks fruit een stuk sneller aangezien er de verhouding nu anders is. Waar er voorheen ook veel vocht, vruchtvlees en een deel van de vezels extra aanwezig was, is dat er nu allemaal uitgefilterd. 

Het zorgt dus sneller voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Precies zoals toegevoegde suikers dit ook veroorzaken. Je lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen waar de suikers vandaan komen. Het registreert enkel hoeveel suikers er binnenkomen en de mate van snelheid waarmee het opgenomen wordt in de bloedbaan.

Conclusie

Fruit, inclusief zijn fruitsuikers, zijn zeker gezond zolang je het in zijn originele vorm, vers consumeert. 

Oftewel: eet fruit zoals het gegroeid is en geniet er dán in grote mate van. Onbewerkt = onbeperkt!

Is jouw drang naar zoet sterker dan jouw wilskracht? Download dan hier mijn gratis e-book ‘Stop de Suikercravings’ met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen.