Hoeveel suiker mag je per dag eten?
De vraag hoeveel suiker je per dag mag eten, krijg ik regelmatig van vrouwen die gezond willen leven, maar ook realistisch zijn. Want helemaal suikervrij leven klinkt mooi, maar is dat eigenlijk wel haalbaar? En zo ja, hoe ziet dat er dan uit? In dit blog leg ik uit hoeveel suiker er volgens officiële richtlijnen wordt ‘toegestaan’, waarom die grens vaak al snel overschreden wordt en wat dat betekent voor jouw gezondheid en energie.
Hoeveel suiker mag je per dag eten volgens de richtlijnen?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 10% van je dagelijkse calorieën uit vrije suikers te halen. Voor vrouwen komt dat neer op ongeveer 50 gram suiker per dag, wat gelijk staat aan zo’n 12 theelepels.
Dat lijkt misschien best wat, maar de praktijk is vaak confronterend: een blikje frisdrank bevat al 35 gram suiker. Voeg daar een plak ontbijtkoek aan toe en je zit direct aan je maximum. En dan hebben we het nog niet eens over verborgen suikers in producten zoals pastasaus, mueslirepen of ‘gezonde’ yoghurts.
Bovendien raadt de WHO zelfs aan om te streven naar 5% van je dagelijkse calorieën uit suiker – dat betekent maar 25 gram. Waarom? Omdat deze hoeveelheid zorgt voor een optimale gezondheid en een veel lagere kans op veel welvaartsziekten zoals overgewicht, slechte mondgezondheid en de invloed daarvan op de algehele gezondheid, en diabetes type 2.
Kortom: de aanbevolen dagelijkse suikerinname ligt een stuk lager dan de meeste mensen denken én consumeren. Weten hoeveel suiker je eet op een dag is dus al een belangrijke eerste stap.
Waarom het zo lastig lijkt om onder die grens te blijven
Je weet nu wat de richtlijnen zijn, maar misschien denk je: hoe moet ik dat halen? Het punt is: suiker zit tegenwoordig overal in. Zelfs producten waarvan je het niet verwacht, zoals kipkruiden, soepen, broodbeleg en ‘fit snacks’, bevatten toegevoegde suikers of zoetstoffen.
En dan zijn er nog de emotionele triggers. Je weet misschien prima wat gezond is, maar zodra je moe bent, onrustig voelt of jezelf wilt belonen, komt die onweerstaanbare trek weer op. Een klein stukje chocola lijkt dan het antwoord, maar vaak blijft het daar niet bij. Je komt in een patroon van pieken en dalen terecht, waardoor je lichaam telkens opnieuw ‘vraagt’ om snelle suikers.
Herken je dat je ondanks al je goede intenties tóch de controle verliest? Dan ben je zeker niet de enige. Dat is ook waarom ik het e-book ‘Stop de Suikercravings’ heb geschreven. Niet om je te vertellen dat je nóóit meer iets lekkers mag, maar om je te helpen begrijpen wat er in je lijf en hoofd gebeurt én hoe je daar slim op kunt reageren.
Is minder suiker eten echt nodig als je gezonder wil leven?
Je sport regelmatig, eet gevarieerd en kiest voor ‘verantwoorde tussendoortjes’. Dus denk je misschien: “Zo erg is mijn suikerinname vast niet.” En tóch merk je dat je energie schommelt, je buik opgeblazen aanvoelt, of je humeur ineens omslaat. Dat zijn signalen van een bloedsuikerspiegel die uit balans is. óók als je in de basis gezond leeft.
Minder suiker eten draait niet alleen om gewicht of fysieke gezondheid. Het gaat ook over mentale rust, stabiliteit in je energie en grip op je eetgedrag. Niet meer denken “wanneer mag ik weer iets lekkers?”, maar voelen dat jij zélf de touwtjes in handen hebt.
Minder suiker betekent niet: nooit meer genieten. Het betekent juist bewustere keuzes maken die je goed doen op de lange termijn. In het e-book dat je hieronder kunt downloaden, laat ik je precies zien hoe je dat aanpakt, op een praktische, haalbare en vooral liefdevolle manier.
Hoeveel suiker mag je per dag eten? Tijd om het heft in eigen hand te nemen!
Je hoeft geen suiker te tellen of je leven te laten beheersen door etiketten. Maar inzicht in je suikerinname is wél de eerste stap naar meer energie, rust en controle. Als je merkt dat suiker je leven stiekem meer beïnvloedt dan je zou willen, dan is dit hét moment om daar verandering in te brengen.
Hoe kan je suikervrij eten?
Wil je op een makkelijke manier alle verborgen toevoegde suikers elimineren, zonder je leven te laten beheersen door etiketten lezen? Download dan de Suiker Switch app waarin je alle suikervrije varianten in de supermarkt in je broekzak hebt.


Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen:
- Als je mijn e-book download ga je ook akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.