Hoe wordt suiker allemaal op een etiket genoemd?

Het verbaast je vast niet, maar suiker kent heel veel verschillende namen. Suiker blijkt een ware meester in vermommingen als het om etiketten gaat. Denk je een gezond product te pakken te hebben, kijk je vol vertrouwen naar de ingrediëntenlijst, en dan staat daar ineens: glucose-fructosestroop, invertsuiker, dextrose. Het klinkt onschuldig, maar je lichaam weet wel beter. In dit artikel help ik je door het oerwoud van benamingen heen, zodat jij voortaan suiker feilloos herkent, hoe goed het zich ook probeert te verstoppen.

Geen zin om elk etiket te ontcijferen? De Suiker Switch laat je direct zien welke producten écht suikervrij zijn.

Welke namen krijgt suiker op het etiket nog meer?

Fabrikanten zijn slim. Ze weten dat veel mensen proberen te minderen met suiker , dus zetten ze het gewoon onder een andere naam op het etiket. En vaak gebruiken ze zelfs meerdere soorten suiker in één product, zodat er geen enkele vorm bovenaan de lijst staat.

Slim? Ja. Eerlijk? Niet echt. Daarom is de vraag welke namen suiker nog meer krijgt op een etiket, zó belangrijk om te stellen als je gezondere keuzes wilt maken. Want wie alleen ‘suiker’ zoekt, mist de rest van de suikerrijke ingrediënten.

Suiker camouflage: zo staat suiker op het etiket

Dit is een lijst met benamingen voor suiker die je vaak op etiketten tegenkomt:

Klassiekers met een wetenschappelijke twist:

  • Glucose
  • Fructose
  • Sucrose
  • Maltose
  • Dextrose
  • Lactose

Stroopjes en siropen (klinkt gezond, werkt als suiker):

  • Glucose-fructosestroop
  • Maïsstroop
  • Rijststroop
  • Dadelstroop
  • Agavesiroop
  • Invertsuikerstroop
  • Gerstemoutstroop

Natuurlijke vermommingen:

  • Honing
  • Kokosbloesemsuiker
  • Appelconcentraat
  • Vruchtensapconcentraat
  • Bietensapconcentraat

‘Klinkt als iets anders’-suikers:

  • Kandij
  • Caramel
  • Melasse
  • Maltodextrine

En dan zijn er ook nog producten waar gewoon “suiker” op staat, maar dan in het Engels. Denk aan:

  • Raw cane sugar
  • Brown sugar
  • Cane juice solids

Handig weetje: alles wat eindigt op -ose is vrijwel altijd een suiker. Glucose, fructose, dextrose: allemaal hetzelfde verhaal voor je bloedsuiker.

Waarom al die verschillende namen voor suiker?

Simpel: om jou op het verkeerde been te zetten. Want een etiket waar ‘glucose-fructosestroop, invertsuiker en honing’ op staat, klinkt een stuk onschuldiger dan ‘heel erg veel suiker’.

En zo blijft het product in jouw hoofd in de categorie gezond met een beetje zoet. Terwijl je lichaam gewoon drie soorten suiker binnenkrijgt en daar dus ook drie keer op reageert. Denk aan: bloedsuikerpiek, energiedip, cravings, repeat.

In de Suiker Switch App hebben we ál deze namen voor je duidelijk gefilterd. Jij hoeft alleen maar producten te kiezen die bij je passen.

Suiker herkennen: waar moet je op letten?

Als je suikervrij(er) wilt eten en bewust(er) wilt worden van welke namen suiker op het etiket nog meer krijgt, is het handig om:

  1. De ingrediëntenlijst te lezen (niet alleen de voedingswaarde).
  2. Te kijken wat er in de top 3 van de ingrediëntenlijst staat: daar zit het meeste van in.
  3. Op zoek te gaan naar de schuilnamen uit het lijstje hierboven.
  4. Te vertrouwen op de Suiker Switch App als je er geen zin in hebt om teveel moeite te doen.

En onthoud: ook als er op de verpakking staat “zonder toegevoegde suikers”, kan het product alsnog gezoet zijn met fruitsapconcentraat of geconcentreerde dadelpasta. Je bloedsuiker merkt het verschil niet.

Tijd om suiker op het etiket te ontmaskeren!

Suiker heeft veel gezichten en dat is precies de reden waarom het zo lastig is om er grip op te krijgen. Maar jij weet nu beter. Of het nou ‘agavesiroop’ of ‘geconcentreerd vruchtensap’ heet: als je het herkent, kun je er bewust voor kiezen of het lekker laten staan. Kan je daar hulp bij gebruiken? Download dan de Suiker Switch waarin je alle suikervrije opties vind, inclusief gezonde, zoete, tussendoortjes. Maar dan zonder suiker.

Download hier mijn gratis e-book met de 3 stappen om van je suikerverslaving af te komen: